Denník N

Najsilnejšie momenty z protestov: Stanke vyzýva Fica, Danka, Bugára aj Kováčika – choďte už do čerta

Foto – N, TASR
Foto – N, TASR

Na protestoch Za slušné Slovensko v deň výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odzneli silné prejavy. Prinášame vám najsilnejšie momenty.

Herec Richard Stanke

Presne pred rokom zabili dvoch mladých ľudí. Pár dní nato sme sa tu prvýkrát stretli a v tichom proteste si sľúbili, že na Jána a Martinu nezabudneme.

Za ten rok od vraždy vyplávali na povrch neuveriteľné veci, ktoré svedčia o tom, v akej chorej krajine sme žili. Vynárali sa tu rôzne postavy a postavičky – Gajdoš, Krajmer, Trnka, Bödör –, ktoré parazitovali na systéme, ktorý sme aj my v dobrej viere tvorili. To všetko, na čo sa Ján Kuciak snažil vo svojom živote upozorniť, sa naplno vyvalilo až po jeho smrti. Ján, Marek, Monika, Pavlína a ďalší novinári – ďakujeme vám za to, čo robíte, a je nám smutno spolu s vami, keď si predstavujeme, čomu vo vašej práci musíte čeliť.

Nie, stále nepoznáme vrahov Jána a Martiny, ale sľubujeme im tam hore, sľubujeme ich rodičom, príbuzným a priateľom, že v našom tlaku nepoľavíme, pokiaľ ich vrahov nestihne spravodlivý trest. A nepoľavíme, kým sa nám zo smotánky, z parlamentu a z vlády neprestanú vyškierať všetci tí, ktorí zo vzťahov s vrahmi roky profitovali. Kočner v Leopoldove musí byť len začiatok a nie koniec tejto kauzy.

Keď sa dnes vyšetrovanie darí, nie je to vďaka politikom, ale napriek nim. Je to vďaka čestným vyšetrovateľom, policajtom, znalcom, ktorí rovnako ako my chcú žiť v slušnej krajine, kde sú zločinci v base a slušní čestní ľudia v parlamente. Nie naopak!

Jozef Kuciak: Janka sledovali bývalí príslušníci SIS a lustrovala polícia (autorka: Martina Koník)

Pán špeciálny prokurátor Kováčik, pán generálny prokurátor Čižnár, uvedomte si, že toto vyšetrovanie je o dôvere. O dôvere ľudí, ktorá sa nerozdáva na ulici, ale ktorú si musíte vyslúžiť. Čo ešte potrebujete vedieť, aby Kočnerov kamoš, prokurátor Trnka, už nebol viac prokurátorom?!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie