Denník N

Rebelský imidž, e-maily seniorom a eliminovanie šmejdov. Piráti majú plán na zosadenie Babiša

Líder Pirátov Ivan Bartoš. Foto - Deník N/Ludvik Hradilek
Líder Pirátov Ivan Bartoš. Foto – Deník N/Ludvik Hradilek

Zatiaľ čo ostatné strany sa tvária, akoby Andrej Babiš zničil skvelú minulosť, českí Piráti ho predstavujú ako brzdu lepšej budúcnosti.

Je to vlastne geniálny marketingový trik. Mladistvo vyzerajúci muž s dredmi a s uvoľneným vystupovaním sa vyhráža vystresovanému miliardárovi s autoritatívnymi sklonmi, že mu v najbližších voľbách vyfúkne premiérske kreslo.

Reč je o Ivanovi Bartošovi, predsedovi českých Pirátov, a samozrejme o Andrejovi Babišovi.

Prieskumy preferencií síce Bartošov optimizmus zatiaľ úplne nepotvrdzujú, na druhej strane Piráti brázdia ako nováčikovia českou politikou nečakane skúsene a ich podpora stúpa. S ODS – niekdajším gigantom českej politiky –, zdatne súperia o titul lídra opozície.

Hlavná liberálna sila

Bartoša si preto všímajú aj vo svete. Muž, ktorého by ste podľa vzhľadu čakali skôr na anarchistickej demonštrácii, práve „za dunenia írskeho punku“, ako sám napísal na sociálnej sieti, odišiel autom na elitnú bezpečnostnú konferenciu v nemeckom Mníchove, kde bude vystupovať šéf NATO či ruský minister zahraničia.

„Ak budeme v nasledujúcom volebnom období pracovať tak, ako sme voličom sľúbili, máme v ďalších voľbách šancu výrazne uspieť a poraziť i najsilnejšie hnutie ANO. Je to naším cieľom, mali by sme sa aktívne podieľať na zostavovaní vlády v ďalšom volebnom období,“ uviedol Bartoš tento rok v januári po znovuzvolení za šéfa strany.

O jeho ďalšom pôsobení na čele Pirátov samozrejme nebolo pochýb. Bartoš totiž medzitým v českej parlamentnej politike potvrdil, že okrem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie