Denník N

Na protest rok po vražde prišlo v Bratislave 25-tisíc ľudí, žiadali odchod Fica, Danka aj Kováčika

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Protest rok po vražde bol o spomienke, ale aj o pripomenutí káuz.

Desaťtisíce ľudí sa rok po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretli na námestiach v 36 mestách na Slovensku a v 22 mestách vo svete, aby dali najavo, že nezabúdajú. Okrem zapálenia sviečok a spomienky na Jána a Martinu si pripomínali aj to, aký bol rok, ktorý Slovensko zmenil.

V Bratislave podľa odhadu Denníka N a organizátorov prišlo viac ako 25-tisíc ľudí. Je to viac ľudí ako na minulom proteste v novembri, keď ich prišlo zhruba 18-tisíc.

Na výročie vraždy ľudia žiadali odchod Roberta Fica, Andreja Danka aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

„Pán Fico, toto je špeciálne pre vás, minulý rok vám tisíce ľudí pomohli z Úradu vlády. Choďte preč, choďte do zabudnutia, tam, kam patríte,“ vyzval predsedu Smeru Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko. Krajinu podľa neho Fico dostal do štádia, kde mafiáni dostali viac ochrany ako novinári a ľudia, ktorí ju potrebovali.

Organizátori spomenuli aj Bélu Bugára. „Pán Bugár, sklamali ste Slovensko, a to vám Slovensko nikdy nezabudne.“

Jozef Kuciak: Janka sledovali bývalí príslušníci SIS a lustrovala polícia (autorka: Martina Koník)

Choďte už do čerta, odkázal koalícii Stanke

Na zhromaždení vystúpili farmári, vedci, novinári aj herci. „Nie, stále nepoznáme vrahov Jána a Martiny, ale sľubujeme im tam hore, sľubujeme ich rodičom, príbuzným a priateľom, že v našom tlaku nepoľavíme, pokiaľ ich vrahov nestihne spravodlivý trest. A nepoľavíme, kým sa nám zo Smotánky, z parlamentu a z vlády neprestanú vyškierať všetci tí, ktorí zo vzťahov s vrahmi roky profitovali. Kočner v Leopoldove musí byť len začiatok a nie koniec tejto kauzy,“ povedal z pódia už tradičný rečník Richard Stanke.

„Štrngali sme za vládu práva, spravodlivosť a slobodu. Za to, čo vy už dávno nie ste schopní tejto krajine dať. A preto vás páni Fico, Danko, Bugár a Kováčik znovu vyzývam – choďte už do čerta a nechajte nás slobodne žiť,“ dodal herec SND.

Jozef Kuciak poďakoval ľuďom na námestí

V Bratislave prehovoril aj otec Jána Kuciaka Jozef. „Ja som ten rok prežil, zatiaľ v zdraví, ale prvé tri mesiace som ani nekomunikoval. Ale myslím, že nastal čas, aby som mohol aj ja predstúpiť a poďakovať vám osobne,“ povedal.

„Najsmutnejšie na tom všetkom je, keď sa približne po roku vyšetrovania tejto vraždy dozvieme, že Janko bol sledovaný nielen príslušníkmi SIS, ale približne v tej dobe, keď ho pán Kočner dal sledovať, bol lustrovaný aj v policajných databázach. A keď vyšla najavo komunikácia pána Maznáka s istou nemenovanou osobou, tak do toho dokonca zaplietli aj vojenské spravodajstvo. Myslím, že každý si o tom môže urobiť vlastný úsudok, v akej demokracii to žijeme a komu sa máme ospravedlniť,“ dodal.

Hymna na záver zhromaždenia v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhromaždenie v Košiciach. Foto – tasr

Zaplnené Námestie SNP v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozef Kuciak na pódiu v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhromaždenie v Banskej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

Zhromaždenie v Banskej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

Prezident Andrej Kiska na zhromaždení v Košiciach. Foto – tasr

Zlatica Kušnírová v Košiciach. Foto – tasr

Trenčania kladú kvety a zapaľujú sviečky pri pamätníku, ktorý dnes odhalili v centre mesta. Foto – tasr

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Trenčíne. foto – Patrik Smaha

Zhromaždenie v Brne. Foto – Tomáš Hrivňák

Za slušné Slovensko vo Vancouveri. foto – Roman Bartoš

Kováčik by mal odstúpiť

„Mnohí politici stále nechápu, že politika má byť služba všetkým a nie len ‚našim‘ ľuďom,“ uviedli ešte pred zhromaždeniami ľudia z Iniciatívy Za slušné Slovensko. Žiadajú vyšetrenie vraždy a tiež dôveryhodnú vládu. „Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom.“

Upozornili na kauzy, ktoré má za sebou táto vláda, ako sú pochybné rozdelenie stimulov na ministerstve školstva, plagiátorský titul predsedu parlamentu Andreja Danka, ignorácia farmárov a učiteľov, zdravotných sestier, neschopnosť zvoliť ústavných sudcov.

„Obzvlášť trváme na vyvodení zodpovednosti a odstúpení pána Dušana Kováčika, ktorý nielenže zametá kauzy pod koberec, nevyšetruje kauzu Gorila, ale nevie vysvetliť, odkiaľ mal 204-tisíc eur v hotovosti a prečo to polícia nevyšetrila,“ uviedli organizátori Za slušné Slovensko.

Pellegrini: Neželám si rozhádané Slovensko

Premiér Peter Pellegrini na výročie vraždy vyzval ľudí, aby si pripomenuli pamiatku zavraždených pokojne. Vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej považuje za brutálny akt a útok na jeden z pilierov slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova.

„Hneď po svojom nástupe som sa jasne vyjadril, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít našej vlády,“ povedal premiér vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku.

Želá si, aby vražda nerozdeľovala Slovensko. „Neželám si rozhádané Slovensko, kde sa bičujú vášne,“ povedal.

Prezident Andrej Kiska si prišiel pamiatku uctiť na zhromaždenie v Košiciach a zapálil tam sviečku.

Protesty, ktoré zmenili Slovensko

Protesty Za slušné Slovensko začali tesne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zo spomienkovej akcie sa rýchlo stalo zhromaždenie, ktoré volalo po vyšetrení vraždy a kde ľudia pripomínali prešľapy politikov, policajtov či prokurátorov a žiadali vyvodenie zodpovednosti.

Na výročie vraždy bol zvolaný prvý protest tento rok, vlani ich bolo desať. Na poslednom, ktorý bol 16. novembra, organizátori žiadali aj odstúpenie Andreja Danka.

Na najväčší z protestov Za slušné Slovensko prišlo v marci do Bratislavy 65-tisíc ľudí, išlo o najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie.

Tlak, ktorý ľudia na protestoch vytvorili, spôsobil odchod Roberta Fica z postu premiéra a rekonštrukciu vlády. Organizátorov prijal premiér Peter Pellegrini aj prezident Andrej Kiska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie