Denník N

Boj proti upírskym bábikám či koseniu v nedeľu. 10 najčudnejších návrhov našich poslancov

Kazítka nie sú jedinou čudnou vecou, ktorú chceli poslanci v tomto volebnom období zakázať.

1. Balená voda v ústave

Našu vodu si nedáme. Foto - TASR
Našu vodu si nedáme. Foto – TASR

Ústava je základný zákon štátu, ktorý má upravovať najvýznamnejšie povinnosti a práva. Jej text má slávnostnejší charakter, a aj preto poslanci sľubujú vernosť Slovenskej republike s rukou položenou na Ústave SR.

Od vlaňajšieho roku ústava okrem ľudských a občianskych práv rieši aj potrubie či balenú vodu. Zmienka o nich je v článku 4, ktorý hovoril, že nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky.

Dôvodom novelizácie ústavy bola panika, ktorá vznikla po vládnom návrhu zákona o vode. Ten hovoril aj to, že vláda môže rozhodnúť o povolení na vývoz vody do zahraničia. Kritici napadli Smer, že chystá masívny export pitnej vody zo Slovenska, a aby vláda dokázala, že jej ide o ochranu vody viac ako iným, presadila zmenu ústavy.

Tá dnes hovorí, že „preprava vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na území Slovenska cez hranice dopravnými prostriedkami alebo potrubím sa zakazuje.“ Zároveň upravuje, že zákaz sa nevzťahuje na vodu na osobnú spotrebu či pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov.

 

2. Zákaz kosenia v nedeľu

V nedeľu sa má podľa Kuffu kosiť len ručne. Foto - TASR
V nedeľu sa má podľa Kuffu kosiť len ručne. Foto – TASR

Koncom roka 2012 predložili poslanci Obyčajných ľudí, aby sa dodržiavanie nočného pokoja rozšírilo na nedele a sviatky. Argumentovali, že nedeľa je čas, kedy by sa rodiny mali stretávať a odpočívať a nemal by ich rušiť hluk od susedov.

„Keď sused na záhrade bude behať s motorovou kosačkou a celý deň alebo aj pol dňa vám tam bude bzučať poza uši, je to príjemné?“ pýtal sa Štefan Kuffa. Podobne kritickí boli poslanci OĽaNO aj voči cirkulárkam a vŕtačkám.

Pre tých, čo majú čas kosiť len v nedeľu, mal Kuffa jednoduché riešenie. Ručnú kosu. „Keď už si si vyhradil nedeľu na to kosenie, ak si myslíš, že tou ručnou kosou pokosíš tú záhradu, prosím, tak už keď chceš pracovať v nedeľu, to ti nikto zakazovať nebude, ale nestrpčuj život susedom a svojim najbližším.“ Nedodržiavanie nedeľného pokoja sa malo trestať pokutou, parlament návrh neschválil.

 

3. Noviny bez nahoty a erotiky

Erotika cez deň? Foto - TASR
Erotika cez deň? Foto – TASR

Z klubu OĽaNO prišiel aj nápad zakázať zobrazovanie nahoty a erotické fotky v novinách a časopisoch. Neúnavne zaň bojoval Branislav Škripek, ktorý je dnes už europoslanec. Hovoril, že mu ide o ochranu mravnosti detí.

„Desiatky tisíc ľudí sa cítia úplne bezmocní voči tejto mašinérii,“ vystríhal. „Je to obor, ktorý produkuje na báze erotiky biznis.“ Prekážalo mu, že na rozdiel od televízie, kde sa erotika môže vysielať až po desiatej večer, sú obrázky nahých slečien v novinách a časopisoch prístupné aj počas dňa.

„Na obed sa sexuálne správať, to nie je obdobie, kedy sa chceme sexuálne prejavovať. Toto je rezervované pre večer, pre voľný čas, pre víkend, pre posteľ.“ Väčšina poslancov za návrh ruku nezdvihla, Škripek v boji proti nahote pokračoval petíciou.

 

4. Výstraha pred upírskymi Barbie

Poslanec Kuffa volal po nedeľnom pokoji. Foto N - Vladimír Šimíček
Aktívny poslanec Kuffa. Foto N – Vladimír Šimíček

V marci  2013 si poslanec Obyčajných ľudí Štefan Kuffa všimol v obchodoch s hračkami hororové bábiky Barbie, ktoré podľa neho narušujú vývoj detí. „Keby ste sa ako štvor- až šesťročné dieťa hrali s bábikou – upírom, aký by to asi malo vplyv na váš duševný vývoj? Tie bábiky sú skôr pre dospelých,“ presviedčal.

Aj keď sa najprv písalo, že chce upírske bábiky zakázať, nakoniec mu stačil návrh na leták s upozornením, že bábiky sú nevhodné pre deti do 12 rokov. S kolegami Richardom Vašečkom a Erikou Jurinovou predložil pozmeňovací návrh k novele o bezpečnosti hračiek, no ten parlamentom neprešiel.

 

5. Hlásenie zahraničných ciest

Kde ste boli na dovolenke? Foto - TASR/AP
Kde ste boli na dovolenke? Foto – TASR/AP

Pred dvoma rokmi minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) predložil návrh, ktorý prikazoval nahlasovať cesty do zahraničia dlhšie ako 90 dní. Nenahlásenie malo byť priestupkom, za ktorý mohla hroziť pokuta. „Čistá buzerácia,“ kritizoval to poslanec SaS Peter Osuský. Minister vysvetľoval, že nahlásenie pobytu je v záujme ľudí a že štát nemieni kontrolovať, a teda ani pokutovať, či to niekto spravil, a podobná formulácia bola v zákone už predtým.

Návrh poslanci schválili, no prezident Gašparovič ho vetoval. Poslanci Smeru sa rozhodli, že slovo „povinné“ zo zákona vypustia a ľudia zahraničné pobyty odvtedy nahlasujú „dobrovoľne“.

 

6. Výmenné lístky k lekárom

Máme čas. Foto - TASR
Máme čas. Foto – TASR

Zákon, ktorý strpčuje život mnohým pacientom, prijal parlament v roku 2013, keď znovu zaviedol výmenné lístky. Ak niekto potrebuje ošetrenie od lekára špecialistu, musí najprv zájsť po odporúčanie k obvodnému lekárovi. Ministerstvo zdravotníctva považovalo za dôležité, aby bol systém poskytovania zdravotnej starostlivosti „postavený aj na manažovaní pacientov všeobecnými lekármi“. Podobná kritika smeruje aj na zákaz vyberania poplatkov za prednostné vyšetrenie, ktorý po skončení prechodného obdobia začne platiť v júli.

 

7. Kolesíkov predaj z dodávky

Len tie naše slovenské. Foto - TASR
Len tie naše slovenské. Foto – TASR

Nie každý nepremyslený návrh nebol prijatý. Medzi tie, čo prešli, patrí aj pokus poslanca Andreja Kolesíka (Smer) ochrániť spotrebiteľov a našich obchodníkov pred nekvalitnými mliečnymi či mäsovými výrobkami z Poľska.

Kolesík vlani presadil zákaz predaja mäsa, mlieka či zeleniny z dodávky v obciach, kde sa nachádza obchod s potravinami. Nielenže zvýhodnil kamenné obchody, ale do problémov dostal aj slovenských farmárov, ktorí svoje výrobky predávali z dvora či v stánkoch. Za porušenie zákazu im hrozila pokuta až 17-tisíc eur. Schválený návrh musela vláda hasiť po dvoch dňoch, čo platil, zrušili ho do týždňa.

 

8. Kvóty na hudbu

A teraz tú našu. Foto N - Tomá Benedikovič
A teraz tú našu. Foto N – Tomáš Benedikovič

V čase, keď všetci riešili kauzu Váhostav, si premiér Robert Fico našiel čas, aby s ministrom kultúry Marekom Maďaričom predstavili návrh na kvóty v slovenských rádiách. Podľa neho má byť v éteri rádií pätina a o rok neskôr štvrtina slovenských pesničiek. O zákone teraz bude rokovať parlament.

Proti zákonu, ktorý si vylobovali muzikanti okolo speváka Tublatanky Maťa Ďurindu, sa ozvali najmä komerčné rádiá. Považujú to za zásah do svojho podnikania. Ministerstvo kultúry kvóty obhajuje aj tým, že regulácia v audiovízii nie je nová. Televízie majú napríklad stanovené, koľko percent z programov musí byť od nezávislých producentov z Európy. Kritici oponujú, že takto by sa mohli zaviesť kvóty aj na slovenské knihy v kníhkupectvách či slovenské obrazy v galériách.

Pomôžu kvóty slovenskej hudbe? Príďte na diskusiu Denníka N.

9. Nočné predbiehanie kamiónov

Zo života kamiónov. Foto - TASR
Zo života kamiónov. Foto – TASR

Na diaľniciach a rýchlostných cestách majú kamióny predbiehanie zakázané. Poslanci OĽaNO Štefan Kuffa a Martin Kadúc vlani v lete navrhli, aby v noci od jedenástej do piatej ráno zákaz neplatil.

Nápad neznie na prvý pohľad nelogicky. No problémom je, že kamióny môžu jazdiť na diaľniciach maximálnou rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu. Minimálna rýchlosť pre všetky vozidlá na tomto type ciest je 80 kilometrov za hodinu. Znamená to, že ak by kamión chcel predbiehať, išiel by len o pár kilometrov rýchlejšie ako ten pomalší.

 

10. Kazítka

Poslanci Anton Martvoň a Otto Brixi. Foto – TASR
Poslanci Anton Martvoň a Otto Brixi. Foto – TASR

Minulotýždňové rokovanie parlamentu ovládla diskusia, či výrobcovia montujú do spotrebičov súčiastky, ktoré ich po určitom čase poškodia. Poslanci Smeru Anton Martvoň a Otto Brixi sa rozhodli zakázať to zákonom.

„Zákaz kazítok nám pripomína vyhlásenie zákazu výskytu yetiho v slovenských horách,“ komentoval to Ondřej Pešák z reťazca OKAY. Poslanec v stredu návrh z rokovania parlamentu stiahol, podporu nemal ani v Smere. Voči Briximu a Martvoňovi by však bolo nespravodlivé nepriznať, že funkčnosť spotrebičov sa na súdoch riešila. Takýto spor pred rokmi prehrala spoločnosť Apple v Spojených štátoch. Spotrebitelia ju zažalovali za to, že batéria v prehrávačoch iPod sa nedala vymeniť a bola na ňu len 18-mesačná záruka.

 

Bonusy od poslanca Mikloška

Niektoré kuriózne poslanecké nápady zatiaľ neboli sformulované do podoby spísaného legislatívneho zámeru. Týka sa to napríklad ideí, ktorými parlamentné rozpravy obohacuje poslanec za KDH Jozef Mikloško.

Nedávno poslancov presviedčal, aby rodina, ktorá má napríklad „osem zdravých dobrých detí,“ mala vo voľbách väčší hlas ako bezdetná rodina. „Bol som nedávno na Orave a videl som, že naši starostovia majú osem až desať detí. Sedeli pri jednom stole a bolo ich toľko, že tam mi napadlo.“

Pred dvomi rokmi hovoril, že by najradšej deťom zakázal chodiť do školy v drahom oblečení, so šperkami a mejkapom. Drahé oblečenie podľa neho deti delí na chudobných a bohatých. Riešením by boli jednotné školské uniformy, no uznal, že ich zavedenie na všetkých školách by stálo veľa peňazí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie