Denník N

Pastirčák: Nie ste len matkou zavraždenej nevesty, ste matkou prebudenej nádeje

Foto - tasr
Foto – tasr

Celý prejav kazateľa Daniela Pastirčáka na zhromaždení v Košiciach.

Ahoj Košice, pozdravujeme z Bratislavy.

Kľúče máte pripravené, dúfam, kľúče treba mať – od budúcnosti.

Ja som tu v Košiciach za ten temný rok, ktorý prebudil napokon v nás nádej, už tretíkrát a prídem sem znova, keď bude treba, lebo vec, kvôli ktorej tu sme, je vecou, z ktorej sa nedá ustúpiť.

Je medzi nami človek, aj k nám pred chvíľou hovoril, ktorému sa chcem hlboko poďakovať, za nás všetkých – pani Zlatica Kušnírová. Ste pre mňa živým dôkazom, že láska je silnejšia než smrť a vernosť mocnejšia než strach.

Pán Fico po celý rok ako refrén opakuje obvinenie na adresu hnutia zločinom pobúrených občanov: Tancujete na hrobe Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Opakuje znova a znova. Nedávno touto vetou zaútočil aj na pána prezidenta Kisku. Po celý ten čas však s nami bola vaša tvár, pani Zlatica.

Dokázal by sa snáď pán Fico pozrieť do tej tváre, pohliadnuť vám do očí a zopakovať tú drzú lož? Opovážil by sa azda i tú vašu neústupnú bolesť lásky nazvať tancom na hroboch?

Váš osobný príbeh sa stal naším príbehom. Príbehom celého Slovenska.

Nie ste iba matkou zavraždenej nevesty, ste matkou prebudenej nádeje. Matkou hnutia za slušné Slovensko.

Stojíte na čele tých, na ktorých sme čakali.

Video z Námestia SNP v Bratislave
Autorka: Martina Koník

Uplynul rok.

Slovensko pred 21. februárom 2018 bolo iným Slovenskom. Boli sme krajinou predstierania.

Polícia predstierala, že vyšetruje. Sudcovia predstierali, že súdia. Páchateľov chránili a tých, kto zločin odhalili, trestali. Preto skončil Ján s prestrelenou hruďou a Martina s prestrelenou hlavou.

Ešte to nie je ono – a predsa. Vyšetrovatelia naozaj vyšetrujú, odhalili páchateľov, sprostredkovateľku vraždy. Kočner už nie je nedotknuteľný, sedí za mrežami. Ochranný štít nad páchateľmi má prvé trhliny.

Nič z toho by nebolo, keby nebol odstúpil Kaliňák, Fico a Gašpar. A neboli by odstúpili, keby sme neboli vyšli na námestia.

Keby sme tu po ten rok znova a znova neprichádzali, nedozvedeli by sme sa dnes o policajnej lustrácii Jána Kuciaka v čase pred vraždou. Nevedeli by sme o prepojení mladého Bodora na skupinu organizovaného zločinu, nevedeli by sme, že nahrávka Gorily sa skrývala roky v trezore pána Kočnera.

Zastaví sa vyšetrovanie na polceste, alebo bude mať dosť sily preniknúť na najvyššie miesta?

V čase, keď vznikalo demokratické Československo, prezident Havel vyjadril vieru v štát, ktorý sme zakladali takto: Láska a pravda zvíťazia nad lžou a nenávisťou.

O pár rokov neskôr zakladatelia slovenského štátu na čele s Vladimírom Mečiarom svoj projekt založili na odlišnej viere, hoci ju nahlas nevyslovili: Lož, moc a zločin zvíťazia nad láskou, pravdou a spravodlivosťou.

Ján a Martina životom i smrťou proti tomu prekliatiu vykríkli svoje NIE. Ich smrť nás spojila, v solidarite novej nádeje.

V mestách a mestečkách sa začalo vynárať nové Slovensko. Aj dnes na mnohých miestach sme vyšli do ulíc, aby nás bolo vidno. A nikam neodídeme.

Bývalý premiér nedávno rozohral tragikomickú hru: mal to namierené do Košíc, neviem, či ste o tom počuli. Nedá sa celkom ubrániť pocitu, že chcel z miesta zneužívanej moci, ku ktorému začínajú prenikať lúče vyšetrovania, uniknúť do imunity v kresle predsedu Ústavného súdu. A to ešte nevedel, že vďaka talianskym investigatívcom vyjde najavo jeho telefonát s milencom jeho poradkyne na všetko pánom Vadalom. No aj keby sa mu nakoniec podarilo kamsi uniknúť, pravde neunikne. Nič nie je zahalené, čo sa neodhalí, hovorí Ježiš v evanjeliu. A nič nie je skryté, čo sa napokon nestane známe. Žiadny prípad nebude premlčaný, žiadny nebude odložený ad acta. Všetko trvá večne v pamäti Boha.

Toto je nádej, o ktorú môžeme oprieť svoje pochybnosti. V ústrety neistote budúcich dní.

Pravda a láska napokon, navzdory všetkému, naopak, zvíťazia nad lžou a nenávisťou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie