Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Ako dlho trvá neurobiť nič? Facebooku už mesiac

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Facebook nedokázal ani po mesiaci zrušiť reklamy na podvod.
  • Britskí poslanci žiadajú naliehavú reguláciu sociálnej siete.
  • Pinterest zakročil proti klamstvám o očkovaní.
  • Český fotograf môže vyhrať prestížnu súťaž World Press Photo.

Prihláste sa na odber newslettera a dostanete ho každý týždeň e-mailom.


Predstavte si, že vám niekto ukradne fotky a začne pod vaším menom šíriť na internete klamstvá o tom, ako rýchlo zbohatnúť. Stať sa to môže ľahko a komukoľvek. Ublíži to vám, lebo to bude vyzerať, že ste ochotní za peniaze robiť reklamu na zlodejinu. Ublíži to ľuďom, ktorí sa nechajú na podivný obchod nahovoriť. A zastaviť to môže byť veľký problém.

Presvedčil sa o tom spevák a spisovateľ Branislav Jobus, keď jeho identitu zneužili podvodníci s bitcoinmi. Upozornil svojich priateľov a fanúšikov, že ide o podvod, a prosil ich, aby klamlivé reklamy spolu s ním nahlasovali Facebooku, nech ich zruší. Jobus napísal mail do varšavskej pobočky Facebooku, ktorá má na starosti náš región – odpoveď žiadna. Podal trestné oznámenie a bol vypovedať. Urobil všetko, čo sa dalo. Dokonca si sám začal platiť reklamy, ktoré ľudí varujú, že sa na Facebooku šíri hoax s jeho menom – minul na to už 60 eur a plánuje ďalšie. (Paradoxne mu Facebook niektoré reklamy nechcel schváliť, lebo vraj porušovali pravidlá.)

O podvodníkoch s bitcoinmi písali viaceré médiá a pýtali sa hovorcov Facebooku, čo s tým ide sociálna sieť robiť. A ani po mesiaci sa to neskončilo.

V skutočnosti je to drobná kauza, akých sa na Facebooku dejú každý deň tisícky. Veľmi dobre však ukazuje neschopnosť sociálnej siete ochrániť súkromie svojich používateľov.

Lživé reklamy s Branislavom Jobusom sú stále online.

Prečo tak dlho?

Hoci mnohí lživé reklamy o Jobusovi nahlásili, Facebook ich nezmazal. Admini tvrdili, že táto inzercia žiadne pravidlá neporušuje. Facebook nezrušil stránky, ktoré vznikli začiatkom roka len s cieľom šíriť lži o Jobusovi. Nezobral ich autorom možnosť platiť si reklamu.

Keď sme sa tento týždeň začali pýtať, prečo sociálna sieť ani po mesiaci nezakročila, hovorca Facebooku nám poďakoval za odkazy na podvodné stránky a do dvoch dní ich zrušili.

Zdalo by sa, že vec je konečne vybavená, ale nie je to tak. Na Facebooku je minimálne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie