Denník N

Ficovi spojenci

Robertovi Ficovi mohlo ísť pri voľbe šéfa NKÚ aj o drobnú pomstu za minulosť.

Autor je predseda hnutia Nova

Väčšine občanov je asi jedno, kto bude šéfom Najvyššieho kontrolného úradu. Mysliac si, že„chlieb lacnejší nebude“. Je to omyl. Ak by NKÚ kontrolovalo míňanie z verejných zdrojov nielen formálne, ale reálne, dokázalo by zabrániť rozkrádaniu štátu cez zbytočné tendre, súťaže šité na mieru a predražené nákupy na ministerstvách, v mestách, obciach a vo VÚC-kach. Potom by zostalo viac peňazí pre atraktívnejšie podnikateľské prostredie či modernejšie školy, nemocnice a možno aj ten chlieb by bol lacnejší. Samozrejme, takýto úrad by bol veľmi nepohodlným pre ministrov, primátorov, starostov a županov, ktorí nechcú byť prichytení pri čine.

Presne o to išlo Robertovi Ficovi pri voľbe predsedu NKÚ. V prvom rade. A v druhom možno aj o drobnú pomstu za minulosť. Pred jedenástimi rokmi bol práve pri voľbe šéfa NKÚ politicky ponížený. Ako predseda vtedy najsilnejšej opozičnej strany si robil zálusk na túto funkciu. Jeho kandidát Pavol Pavlis však bol odpálený vďaka dohode Vladimíra Mečiara s časťou pravice, s ktorou vykšeftoval víťazstvo Jána Jasovského.

„Poslanci pôvodne tvrdili, že šéfa NKÚ by mohla obsadiť opozícia. Nestalo sa tak. Vedenie NKÚ obsadilo HZDS. A jeho spojenci z vlády“ – napísal vtedy komentátor Dag Daniš. Niečo podobné sa stalo teraz: predseda vlády tvrdil, že šéfa NKÚ by mohla obsadiť opozícia. Nakoniec ho obsadil Smer a jeho spojenec z opozície. Úlohy Mečiara sa zhostil Pavol Frešo a Karol Mitrík si zahral Jána Jasovského.

A prečo práve Mitrík? Lebo sa „osvedčil“. Vo funkcii riaditeľa SIS sa pod tlakom kariérnych spravodajských dôstojníkov práve on rozhodol nezbaviť mlčanlivosti kľúčového svedka kauzy Gorila a zabrániť tomu, aby bola potvrdená pravosť spisu pred vyšetrovateľom. Ideálny hlavný kontrolór pre Roberta Fica, ktorý ako jediný aktívny politik bol v konšpiračnom byte so šéfom finančnej skupiny Penta. A keď nemohol ísť osobne, poslal za seba svojho najdôvernejšieho spolupracovníka.

Je celkom symbolické, že Karol Mitrík bol hlasmi Smeru a Pavla Freša zvolený v rovnaký deň, keď špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmietol prísť na branno-bezpečnostný výbor parlamentu vysvetliť, prečo pokračuje v Mitríkových šľapajach a blokuje výsluch kľúčového svedka. Chcel by hádam niekedy kandidovať na šéfa NKÚ? Tak to je bez šance. Pre Roberta Fica je oveľa cennejší tam, kde je teraz.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie