Denník N

Konkurz na ústavných sudcov naruby, bodovali aj tristné či komické figúrky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je právnik, bývalý sudca Ústavného súdu a nezvolený kandidát na ústavného sudcu

Ochrana ústavnosti má zmysel, slúži svojmu účelu, ak je reálna, nepredstieraná a efektívna. Na to, aby si zachovala tieto vlastnosti, je nevyhnutné vybrať na Ústavný súd jednotlivcov spôsobilých dôslednej a pohotovej ochrany ústavnosti v jej najnáročnejších otázkach.

Na celom svete právnici na sebe tvrdo pracujú, vzdelávajú sa desiatky rokov, aby dosiahli úroveň poznania, ktorá ich urobí dostatočne pripravených pre prácu na Ústavnom súde. Či takú úroveň dosiahli, sa overuje v dlhých, mnohohodinových dialógoch s ľuďmi v orgánoch, ktoré sudcov uvádzajú do funkcie. Vymoženosť dorazila na Slovensko.

Kvalita záujemcov veľkého rozsahu

Záujemcov o kreslo na Ústavnom súde sa zišlo štyridsať. Od okamihu zverejnenia mien záujemcov o funkciu až do voľby v Národnej rade SR sa masmédiá predbiehali v opakovaní o kvalite, ktorá sa zišla, a z ktorej nebude problém vybrať osemnásť kandidátov. Pravda iba čiastočná, lebo popri kvalite sa zišla aj značne dubiózna kvalita silne pripomínajúca odpad.

V závislosti od uplatnených kritérií výberu mohlo dôjsť aj na výber osemnástich celkom nespôsobilých kandidátov. A mohlo sa udiať aj čosi ďalšie, čo masmédiám úplne uniklo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie