Denník N

7 dobrých správ: Na svoj dvor sama presťahovala ohrozenú drevenicu, aby zachránila históriu pre budúce generácie

Majiteľka Múzea ľudovej kultúry v Lendaku Helena Galiková
Majiteľka Múzea ľudovej kultúry v Lendaku Helena Galiková

Olomoucký lekár začal ako prvý v Česku ošetrovať bezdomovcov, verejná zbierka pomohla bratislavskému dôchodcovi a ochranárom sa podarilo vrátiť sokola červenonohého do slovenskej prírody. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Čína sprístupnila Zakázané mesto v noci

Čínske úrady po 94 rokoch v noci sprístupnili Zakázané mesto. Cisársky palácový komplex v Pekingu osvetlili v rámci osláv čínskeho nového roka.

Historická štvrť na budúci rok oslávi 600 rokov od svojho vzniku a je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. Svetelná šou prebehla v komplexe prvýkrát od roku 1925, keď Zakázané mesto vyhlásili za múzeum. Mohlo si ju pozrieť tritisíc návštevníkov, ktorí si kúpili vstupenky na webovej stránke múzea. Tá dokonca na chvíľu prestala fungovať, keďže o lístky na podujatie bol veľký záujem.

Zakázané mesto bolo v minulosti pre bežných obyvateľov Pekingu neprístupné. Slúžilo ako centrum dynastií Ming a Čching od roku 1420 do roku 1912, keď počas revolúcie zosadili posledného čínskeho cisára. Komplex zahŕňa vyše 9-tisíc miestností, vďaka čomu je najväčším a najzachovalejším príkladom starej čínskej architektúry.

2. Laureát Nobelovej ceny objavil lacný zdroj energie

Americký fyzik a laureát Nobelovej ceny Arthur Ashkin sa celý život venuje svetlu a jeho využitiu. Hoci prestížnu cenu získal vlani ako 96-ročný, vo svojom bádaní pokračuje. Celé prízemie svojho domu vrátane garáže pretvoril na laboratórium, kde skúma svetelnú energiu.

Vďaka svojim pokusom skonštruoval vynález založený na koncentrácii slnečných lúčov pomocou reflexných trubíc. Takýmto spôsobom by sa mohla zvýšiť účinnosť solárnych panelov, prípadne by ich mohli rovno nahradiť lacnejším variantom, píše portál Obnovitelně.cz.

Trubice, ktoré dokážu zachytiť väčšie množstvo svetelného žiarenia, sú podľa Ashkina oveľa lacnejšie. Americký fyzik je presvedčený, že keď predstaví svoj návrh, rýchlo sa rozšíri a poskytne lacný zdroj obnoviteľnej energie a prispeje tak k riešeniu zmien klímy.

Výsledky svojho vynálezu plánuje predstaviť v prestížnom vedeckom časopise Science a verí, že zaň získa druhú Nobelovu cenu. „Za tento objav tiež získam cenu,“ povedal.

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2018 získala trojica vedcov – hore zľava Arthur Ashkin (USA), Gérard Mourou (Francúzsko) a Donna Stricklandová (Kanada) – za prevratné objavy v laserovej fyzike. Foto – TASR/AP

3. Český lekár pomáhal bezdomovcom

V roku 2007 Libor Kvapil končil ako praktický lekár. Mal 70 rokov a pomaly odchádzal do dôchodku. V tom čase ho však oslovila Charita Olomouc, že rozbiehajú ordináciu pre ľudí bez domova. Dovtedy v celej republike bezdomovcom nikto neposkytoval pravidelnú lekársku starostlivosť. Praktický lekár Kvapil súhlasil a stal sa tak priekopníkom praktického lekárstva pre bezdomovcov v Česku.

„Bral som to ako výzvu na prácu, ktorú tu dovtedy nikto nerobil,“ povedal pre Aktuálně.cz. „Sociálna problematika pacientov ma vždy zaujímala, veď to patrí k práci praktického lekára.“

Hoci začiatky neboli jednoduché a Kvapil pracoval v skromných podmienkach, svoj dôchodok nakoniec oddialil o 12 rokov. Hoci má dnes 83 rokov, stále občas zájde do ordinácie, aby zaskočil za lekárku, ktorá po ňom pacientov prebrala.

4. Históriu zachránila napriek minimálnej podpore

Podtatranská obec Lendak má vlastné múzeum ľudovej kultúry. Hlavnú zásluhu na tom má Helena Galiková, ktorá sama pred 13 rokmi presťahovala ohrozenú dreveničku na svoj dvor. Na začiatku svojej snahy však našla len minimálnu podporu.

„Málokto jej dával nejakú nádej, že sa jej to vôbec podarí. Urobila kus roboty, klobúk dole, pretože je to náročné, vyžaduje si to veľmi veľa obety. Taká veľká obec, ako je Lendak, ktorá má také bohaté tradície, dovtedy nič podobné nemala,“ povedal pre TASR starosta Lendaku Pavel Hudáček.

„Ona si nezakladá na tom, aby múzeum malo nejaký finančný prínos. Skôr jej záleží na tom, aby sa to zachovalo. To by podľa mňa nemohol robiť človek, ktorý k tomu nemá vzťah a nemá dobré srdce.“

Galiková sa však nevzdala a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie