Denník N

Babiš ide za Trumpom. Zeman na pozvánku do Bieleho domu čaká stále márne

Andrej Babiš, Donald Trump a Miloš Zeman. Foto – N, TASR
Andrej Babiš, Donald Trump a Miloš Zeman. Foto – N, TASR

Miloš Zeman dúfal, že sa do Washingtonu vráti aj ako prezident. Urobil pre to mnohé, napríklad Trumpa podporil už pred americkými prezidentskými voľbami.

Napriek úpornej snahe Pražského hradu dostať do Bieleho domu prezidenta Miloša Zemana sa nakoniec s Donaldom Trumpom na tej najvyššej úrovni stretne český premiér Andrej Babiš, a to už 7. marca.

Dalo sa to čakať, a to nielen vzhľadom na Zemanovu problematickú orientáciu na východné mocnosti. Američania si tradične z Česka pozývajú skôr premiérov, ktorí v českom politickom systéme držia v rukách reálnu moc. A deje sa tak, keď spojenci v USA od Prahy chcú niečo veľmi konkrétne.

Naposledy bol v Bielom dome premiér Petr Nečas v roku 2011, keď bola v plnom prúde zákazka na rozšírenie jadrovej elektrárne Temelín, o ktorú sa uchádzali aj Američania. Aj teraz pôjde hlavne o energetiku.

Bohatší ako Trump

Andrej Babiš si nepochybne vypočuje aj poďakovanie za to, že na misii NATO v Afganistane stojí česká armáda po boku Američanov v prvej línii. Mimochodom, to, že je Babiš na ceste do Bieleho domu, bolo jasné aj z toho, ako sa vlani na svoje pomery nepopulisticky a štátnicky postavil k situácii s padlými českými vojakmi – v zárodku zarazil akékoľvek spochybňovanie českej účasti na nebezpečnej afganskej misii.

Novej fáze zbližovania medzi Prahou a Washingtonom mal napomôcť aj tvrdý postoj českých úradov v kauze čínskej spoločnosti Huawei. Zeman bol, samozrejme, proti.

„Prezident a premiér budú hovoriť o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Donald Trump

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie