Denník N

V Poľsku zvalili sochu kňaza a dali na ňu detské slipy. Hviezda Solidarity údajne znásilňovala deti

Aktivisti zvalili sochu uprostred noci. Foto - TASR/AP
Aktivisti zvalili sochu uprostred noci. Foto – TASR/AP

Kňaz Henryk Jankowski rozdeľuje poľskú spoločnosť aj po smrti. V decembri jedna žena tvrdila, že 16-ročné dievča jeho vinou kedysi spáchalo samovraždu.

Všetko sa to odohralo pred treťou hodinou v noci v centre severopoľského mesta Gdansk. Trojica mužov z Varšavy vo veku 39 až 41 rokov dala okolo hlavy sochy slučku. Lano omotali okolo stromu a začali ťahať.

Socha z dvaapolmetrového pomníka spadla na pneumatiky od áut, ktoré poukladali na zem. Ako hovoria aktivisti, išlo im o to, dať dole pomník, no nezničiť ho.

Na sochu napokon položili odev pre miništranta a detské slipy. Všetko to natočil novinár Tomasz Sekielski, ktorý to uverejnil na Twitteri.

V noci na štvrtok odstránili pamätník duchovného, ktorý už dlhší čas rozdeľuje poľský národ. Kňaz Henryk Jankowski bol hviezdou hnutia Solidarita, keď práve on viedol omše pre štrajkujúcich robotníkov v gdanských dokoch v roku 1980, ktoré viedol legendárny Lech Wałęsa.

Po páde komunizmu sa však začal prejavovať ako silný antisemita a čoraz viac sa začali objavovať obvinenia, že obťažoval a znásilňoval deti – dievčatá aj chlapcov. Nie je náhoda, že na krok odstránenia sochy sa aktivisti, ktorých zadržala polícia a ktorým hrozia obvinenia z urážky pamätníku, odhodlali v deň, keď sa vo Vatikáne začala konferencia o sexuálnom obťažovaní maloletých kňazmi.

Spáchala samovraždu

Henryka Jankowského, ktorý zomrel v roku 2010, nikdy za pedofíliu neodsúdili. No počet obvinení neprestáva rásť ani po jeho smrti.

Minulý december denník Gazeta Wyborcza priniesol obsiahly článok, v ktorom svoje skúsenosti opísala jedna z údajných obetí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie