Denník N

Stretnú sa Slovák, Ír a Fínka – môžu z nich byť kamaráti?

Priateľstvá na pracovisku pomáhajú zvládať stres a podporujú produktivitu zamestnancov. Koučka Eva Gáboríková upozorňuje, že v medzinárodnom pracovnom prostredí sa väzby rodia ťažšie. Prinášajú však aj viac ovocia.

„Jednotlivé kultúry sa líšia tým koľko energie, času a aj komunikácie venujú budovaniu vzťahov,“ pripomína medzikultúrna koučka Eva Gáboríková. Medzinárodné prostredie je  typické pre centrá zdieľaných služieb. Integrujú totiž ľudí z celého sveta. Príkladom je bratislavský Dell, kde pracujú zamestnanci 48 národností.

Vitajte v Dell

Keby sme mali Dell opísať štyrmi slovami, povedali by sme „rôznorodosť – otvorenosť – spoľahlivosť – Írsko.“ Hľadáme ľudí, ktorí k týmto štyrom slovám pridajú niečo vlastné a jedinečné.

Nájdi si svoju pozíciu u nás na karieravdell.sk

Spoločné zadanie a rovnaký humor

Niekedy je práve splnenie úlohy to, čo dokáže ľudí spojiť naprieč kultúrami a národnosťami. Lukáš Jaborka pracuje na zákazníckom servise v spoločnosti Dell. Na začiatku, keď bol vo firme ešte len krátko k nemu do tímu prišla 25-ročná Fínka Jenna. „Ako dvaja nováčikovia sme sa podporovali a pomáhali sme si pri jednom zadaní. Zistili sme, že máme podobný štýl humoru a postupne sme začali komunikovať viac a viac,“ hovorí Lukáš, ktorý sa od Jenny dozvedel veľa o živote vo Fínsku. „Ráno sme spolu vždy prehodili niekoľko slov buď vo fínčine alebo po slovensky – učili sme sa jeden od druhého.“ Dnes plánujú, že ju Lukáš príde navštíviť do Nemecka, kam sa Jenna alebo Jennoslava pred časom presťahovala. Práve túto zvláštnu prezývku si vraj dala sama. Kým žila v Bratislave, mala pocit, že sa veľa ženských slovenských mien končí na „-slava“.

Atraktívne Slovensko

Práve kontakt s inými kultúrami bolo to, čo Lukáša do Dell pritiahlo. „Multikultúrne prostredie mi vyhovuje. Ľudia, ktorí sem prichádzajú majú otvorenú myseľ. Keď chcú na Slovensku žiť a pracovať, musia ho spoznať, trošku sa prispôsobiť a nemať predsudky. Je tu veľa národností, môžeme sa od seba učiť a to sa mi páči.“

Spomína si tiež na kolegu Derecka. Ten dnes hovorí po slovensky takmer bez prízvuku a do Bratislavy sa rozhodol prisťahovať práve kvôli jazyku, ktorý ho očaril: „Je príjemné vedieť, že existujú cudzinci, ktorých táto krajina zaujíma natoľko, že sa jej reč naučia tak, akoby sa tu narodili.“

Turecká kuchyňa a americká dovolenka

„Je to prostredie, ktoré prináša diverzitu, inú perspektívu a nový pohľad na veci. Každý deň prežívate úplne bežné situácie a pritom sa vzdelávate. Oceňujem aj komunikáciu v angličtine a príležitosť učiť sa ďalšie jazyky. V Dell sa ich používa viac ako 20,“ vysvetľuje Barbora Habdáková, ktorá v Dell pracuje už 10 rokov, v súčasnosti v Partner Management tíme.

Jej najbližší kolega je Turek Ahmet. Hovorí, že ich zblížili najmä zážitky mimo kancelárie. Boli spolu napríklad na pretekoch Spartan Race. Práve od Ahmeta sa tiež naučila niekoľko tureckých receptov, ktoré doma varieva. S Američanom Cesarom zase precestovala Havaj, ďalších kamarátov, má v Houstone, či na Floride. „Vždy, keď som v Spojených štátoch sa s nimi snažím stretnúť a zájsť na večeru. Spoznali sme sa síce v práci, ale už o nich môžem hovoriť ako o priateľoch.“

 Hodení do medzinárodných vôd 

Medzinárodné spoločnosti pôsobiace na Slovensku si uvedomujú, aké náročné je začať pracovať v inej krajine. Preto svojim zamestnancom pomáhajú spoznať a pochopiť reálie krajiny. Prostredníctvom dobrovoľníkov – Slovákov pomáhajú nováčikom z cudziny. Pomoc môže fungovať na rôznej úrovni. Kolega ho predstaví kolegom vo firme a zoznámi s novou pracovnou pozíciou alebo – ako v Dell – mu ukáže mesto, pomôže s vybavením potrebných náležitostí v banke, či u mobilného operátora.

O zbližovanie vzťahov medzi kultúrami sa tiež stará zamestnanecká skupina, ktorá organizuje prednášky, či kulinárske večery.

Eva Gáboríková vysvetľuje, prečo sú takéto aktivity pre zamestnancov medzinárodných spoločností veľmi dôležité: „Záujem o hodnoty, kultúrne osobitosti a tradície sú témami, o ktorých radi hovoríme a sme radi, že niekoho tieto témy zaujímajú.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie