Denník N

Bývalý ústavný sudca Mészáros: Ak chcete byť slobodný, musíte byť samotárom

Lajos Mészáros. Foto N - Vladimír Šimíček
Lajos Mészáros. Foto N – Vladimír Šimíček

Bol by luxus zahodiť talent Radoslava Procházku, hoci má veľké ego a urobil veľa chýb. Ak sa Robert Fico na dvanásť rokov absolútne stiahne z politického života, mohol by za ústavného sudcu kandidovať, hovorí Lajos Mészáros, niekdajší poslanec parlamentu, ktorý vydržal na Ústavnom súde 19 rokov.

Po devätnástich rokoch ste skončili ako ústavný sudca. Bolo ťažké rozlúčiť sa s Ústavným súdom a Košicami?

Veľmi ťažké, hoci do poslednej chvíle sme museli pracovať. Posledný týždeň som dokončoval ešte tri odlišné stanoviská. Postupne sme sa všetci navzájom lúčili. Skutočne to však na mňa doľahlo, keď ostali všetky kancelárie a môj byt v Košiciach prázdne. Bude mi táto práca určite chýbať.

V čase vášho balenia prebiehala v parlamente voľba kandidátov na ústavných sudcov. Stíhali ste ju sledovať?

Samozrejme, a bol som nesmierne sklamaný. Zdalo sa mi, že z tých štyridsiatich kandidátov by som vedel vyskladať lepší Ústavný súd, ako sme boli my. Politika sa s kandidátmi zahrávala a ponížila ich. No predovšetkým ponížila občanov. Bolo veľmi jednoznačné, o čo ide a že nechcú nikoho zvoliť, pretože nie sú na nikom dohodnutí.

Pomenoval to aj Robert Fico počas verejného vypočúvania. Ústavný súd je výsledkom politických dohôd. Je to tak?

Ústavný súd vždy vznikal a vzniká na základe politických dohôd. Má politický charakter. Ale spočiatku, keď si ešte politici neuvedomovali, aká je moc na Ústavnom súde, nebol s tým žiadny problém. A platí to pre celú strednú Európu. V Maďarsku napríklad dvadsať rokov vyberala opozícia s koalíciou ústavných sudcov jedna k jednej. Očakával som preto, že aj u nás sa teraz dohodne koalícia s opozíciou. Nemuseli sa dohodnúť jedna k jednej, ale napríklad dva či tri k jednej. Jednoducho len nepripúšťam, že by to zostalo len záležitosťou koalície.

Prečo nestačí len dohoda v koalícii?

Ústavný súd nesmie zostať v rukách jednej garnitúry, ktorá práve vládne. Pri tom vývoji situácie, aký bol, by som asi v pozícii vládnych politikov ponúkol opozícii možnosť predĺžiť mandát súčasným sudcom. A nehovorím to preto, že by som chcel ostať v Košiciach dlhšie. Ale preto, aby mohol prísť nejaký plán B. Lenže zdá sa, že oni žiaden plán B nemali.

Nemohlo byť tým záložným plánom, že zvolia šiestich kandidátov, z ktorých prezident vyberie troch sudcov, a bude aspoň čiastočne zabezpečené fungovanie pléna Ústavného súdu?

Aj to mohol byť plán B a ja by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie