Denník N

Kotleba sa nevzdá v prospech Harabina, kandidát na prezidenta považuje eurovoľby za dôležitejšie

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Kandidát na prezidenta Marian Kotleba by najradšej v Bruseli videl Miňa Mazureka, kladivo na poslancov. Všetci jeho kandidáti sú vraj špičkoví a v spánku by vraj urobili viac pre Slovensko ako „tí trinásti zmrdi“, ktorí sú tam teraz.

Podriemkávajúce, prevažne katolícke okresné mestečko Krupina sa pomaly pripravuje na prezidentské voľby, ale v uliciach to akosi nevidno. Od Zvolena po Krupinu, čo je približne tridsať kilometrov, sa usmieva z bilbordu len kandidát Smeru Maroš Šefčovič a tvrdí, že je prezident pre Slovensko. Nič menej nápadité volebnému tímu pravdepodobne nenapadlo. Marian Kotleba sa neusmieva z plagátov, prišiel do Krupiny osobne.

Vitajte, pán prezident

Interiér reštaurácie Rozvoj je rovnako socialistický ako jej názov. V piatok sa pomaly plní prevažne staršími ľuďmi. Organizátor v bielej slovenskej halene so zelenou plackou Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko konštatuje, že stoličky pripravili pre 110 ľudí, ale pre istotu pridávajú ďalšie.

Krupina voľby nevyhráva, ale v okrese je vyše 18-tisíc voľných hlasov. V roku 2016 Kotleba oslovil takmer 1700 z nich; v niektorých obciach, ako napríklad Kozí Vrbovok a Litava, získal 27, respektíve 30 percent.

Milan Mazurek si kráti čas čakania na šéfa Kotlebu rozhovormi s kamarátmi, dvojica pri barovom pulte popíja víno a vodku. Keď mladá žena oznamuje, že Marian Kotleba bude meškať približne dvadsať minút, mladí muži seknú do seba štvrtý pohár alkoholu. Organizátor sa pri nich pristaví, priateľsky si podajú ruky a pritisnú sa prsiami.

„Dúfam, že ten nôž zostane tam, kde je,“ usmieva sa organizátor na jedného z mužov a uprene sa mu zahľadí do očí.

V piatok podvečer – neskoro, ale predsa – prišiel do prevažne ľavicovej Krupiny kandidát na prezidenta a bývalý šéf slovenského antisystému, extrémista Kotleba. Bývalý preto, lebo ako sa ukazuje, štafetu popularity v oblasti nesystému preberá radikál Štefan Harabin a dnes je ťažké presne povedať, čo je horšie.

„Vítajte, pán prezident,“ ozve sa zo sály.

Kandidát Kotleba si pozdrav nevšíma. Posadí sa za stôl a vyzerá unavene, bez nálady. Už to nie je ten entuziasta z protestov a demonštrácií proti sionistom, parazitom a cigánskemu teroru, kričiaci do megafónu. Ako keby mu chýbala kulisa ťažkoodencov alebo energia.

Stovka Krupinčanov sa postaví pri slovenskej hymne. Do hrmotu stoličiek ešte zaznejú na kotlebovcov nezvyčajné pokyny – nenakrúcať a nerobiť zvukové záznamy – a míting sa môže začať.

Zvoľna začína Martin Beluský, kandidát na poslanca Európskeho parlamentu. Od začiatku je zrejmé, že stretnutie s prezidentským kandidátom je viac o eurovoľbách ako o Kotlebovi a šéf ĽSNS to neskôr ani netajil.

Kotleba prezidentom byť nechce, tak ako nechcel byť županom. Dátumové poradie volieb je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie