Denník N

Príbehy závislých: V štrnástich som sedela s fľaškou pod mostom a myslela si, že je to normálne

Ryan Hess je čistý už osem rokov. Foto - Washington Post/Amy Powell
Ryan Hess je čistý už osem rokov. Foto – Washington Post/Amy Powell

Nádejný športovec, študentka, dieťa z problémovej rodiny aj syn dobrých rodičov. Štyria ľudia opísali, ako najprv upadli do závislosti a ako sa z nej potom úspešne dostávali.

Píše Alexandra Rockey Flemingová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V slangu závislákov sa tomu vraví úplné dno. Je to stav mysle, niečo ako priepasť utrpenia, ohromujúci pocit bezmocnosti. Niekedy sa považuje aj za bod zlomu – okamih, keď sa jeden život skončí a ďalší sa začne. Mizériu náhle vystrieda normálny stav a všetko zrazu dáva zmysel.

Keď na svoje dno dopadol Ryan Hess z Ohia, bol práve sychravý december. Spomína si, že neustále mrholilo. Opäť bol raz pod vplyvom heroínu a trvalo to akosi príliš dlho, ani si už nedokázal spomenúť, koľko hodín už prešlo. 33-ročný muž ležal na zemi, pod sebou mal len svoju špinavú mikinu a kúsok od neho stál stan, úplne maličký, ktorý komusi ukradol zo záhradného prístrešku. Mal vlhké ponožky i topánky. Páchlo mu z úst, páchol vlastne úplne celý.

„Bol som hladný a veľmi osamelý,“ vraví Hess. „Zlomil som sa, rozplakal som sa ako dieťa. Potreboval som pomoc a o 48 hodín neskôr som sa ju konečne odhodlal prijať.“

Hess nastúpil na liečenie a čakali ho štyri mesiace hospitalizácie a ambulantnej liečby. Zaviazal sa, že po pätnástich rokoch „hrôzostrašnej“ drogovej závislosti, keď prežil aj dve predávkovania, už zostane čistý.

Liečba sa nekončí ani po rokoch

Aj po ôsmich čistých rokoch pokračuje Ryan Hess v liečebnom programe, ktorý pozostáva z dvanástich krokov. Snaží sa držať čo najďalej od „všetkého, čo jeho život robí neovládateľným“ a pravidelne navštevuje skupinové stretnutia abstinentov.

„Ak by mi v tú noc niekto povedal, že budem späť so svojou rodinou, budem mať prácu, ktorú milujem, budem vlastniť dom a stanem sa spoľahlivým členom spoločnosti, povedal by som mu, že sa zbláznil,“ vraví Hess. „No pozrite sa na mňa, všetko z toho sa mi splnilo. Bolo to ťažké a vyžadovalo to veľké zanietenie a obetavosť, no môj dnešný život je úžasný.“

Hess patrí k 22 miliónom Američanov, ktorí sa liečia zo závislosti na drogách či alkohole.

Závislosť každého človeka je unikátna a rovnako individuálne sú aj metódy, ako sa jej zbaviť a ostať čistý. Niektorí triezvosť dosiahnu vďaka podpore profesionálov a intervenciám. K tomu patria aj lieky, ktoré človeku pomáhajú odolať. Ďalší so závislosťou bojujú po svojom – vytýčia si ciele aj bez odbornej pomoci a ženie ich intenzívna vášeň, láska k deťom, spiritualita, kreativita či aktivizmus. Tieto veci našim životom dávajú štruktúru a pevné základy.

Nech už je cesta akákoľvek, dlhodobá abstinencia – teda taká, čo trvá niekoľko rokov – je obyčajne predzvesťou úplného zotavenia.

„Keď dosiahnete hranicu troch až piatich rokov, dá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie