Denník N

Píše mi krásne listy, vraví Trump o Kimovi; na samite môžu ukončiť kórejskú vojnu

Trump a Kim na stretnutí v Singapure. Foto - TASR/AP
Trump a Kim na stretnutí v Singapure. Foto – TASR/AP

Americký prezident sa s denuklearizáciou polostrova neponáhľa.

Keď bol Donald Trump vo Vietname naposledy, o Kim Čong-unovi písal provokujúce tweety. „Prečo ma Kim Čong-un uráža tým, že ma nazýva starým? Ja by som ho NIKDY nenazval malým a tučným. Veľmi sa snažím, aby sme boli priatelia – možno sa to niekedy stane,“ napísal na Twitteri americký prezident.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857

Po vyše roku je situácia úplne iná. Trumpovo želanie sa splnilo. Minulý september, pár mesiacov po historickom stretnutí oboch lídrov v Singapure, dokonca americký prezident hovoril, že sú so severokórejským diktátorom do seba „zaľúbení“.

„Skutočne, píše mi krásne listy,“ povedal na mítingu v Západnej Virgínii.

V stredu a vo štvrtok sa Trump s Kimom zídu na druhom rande. To prvé v Singapure sa podľa Trumpa skončilo výborne. Kim sa v spoločnom komuniké zaviazal, že bude „pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova“. Experti však tento záväzok komentovali ako príliš vágny bez konkrétnych sľubov.

Trump sa neponáhľa

Tie by mohli prísť na druhom stretnutí vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj. Aj keď mnohí analytici sú skôr skeptickí. Napokon, aj Trump povedal, že sa neponáhľa. „To, čo sa deje, nemôžem povedať. Ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie