Denník N

2019 – šanca pre demokraciu na Slovensku

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Slovensko je v pohybe. 2019 je rokom zmeny, nevieme však, ktorým smerom. Paralela z roku 1969 varuje. Potrebné sú systémové zmeny – trest pre vrahov a skorumpovaných politikov už nestačí.

Svet i Európa sa v roku 2019 ocitli na križovatke. Vývoj mimo Slovenska bude mať dosah aj na Slovensko, avšak naša spoločnosť má vlastnú dynamiku a môže mať vplyv aj na vývoj mimo svojich hraníc. Demokracii na Slovensku držia palce aj ľudia, ktorí sa obávajú vývoja vo svete a v Európe. Dnes je Slovensko nádejou aj pre Poliakov a Maďarov, ktorí sú zhrození z vývoja vo svojich krajinách. My sme na tom podstatne lepšie z dvoch dôvodov.

Po prvé, máme silné slobodné médiá a tie, čo sú závislé, nemôžu šíriť propagandu tak, ako to vidíme v štátnych médiách v okolitých štátoch. Slobodné médiá už rok pomáhajú občianskemu hnutiu „Za slušné Slovensko“ mobilizovať ľudí na protesty.

Po druhé, poznáme historickú paralelu dnešného vývoja a toho z rokov 1968 – 1969, z ktorej sa môžeme poučiť. Nebola to len invázia predovšetkým sovietskej armády v auguste 1968, ktorá pochovala reformy a nádej. Paradoxne, tak ako vražda Jána a Martiny, aj invázia dostala ľudí na námestia a trvalo osem mesiacov, kým režim pod vedením dnešného kandidáta na najväčšieho Slováka Gustáva Husáka na dve desaťročia potupil občanov Československa. Normalizácia nielen ukončila nádeje na obrodu socializmu, ale na Západe pochovala akékoľvek ilúzie, že komunistické režimy sú schopné obrody. Idea komunistickej spoločnosti definitívne padla v roku 1968, hoci cynická vláda v jej mene trvala ešte dve dekády. Vývoj u nás vtedy ovplyvnil vývoj v celej Európe.

Práve spomínaný slobodný mediálny priestor a historická skúsenosť nás vyzývajú k zodpovednosti a dávajú nám príležitosť, aby sme sa nevrátili k pomerom spred februára 2018. Avšak tí, ktorí sa snažia o tento návrat, sú stále silní a otázne je, čo sú odhodlaní urobiť, aby si ubránili svoju pozíciu a kryli politickú korupciu, ktorá presiakla do veľkej časti politickej elity a spoločnosti. A práve pre toto nebezpečenstvo možno aj násilnej reakcie, teda nastolenia modernej „normalizácie“, je dôležité zmapovať možnosti vývoja. Čo je realistické a čo nebezpečné a čo je v roku 2019 ilúziou.

Status quo vs. nezávislá KVP

Tento rok máme dve možnosti vývoja. Prvá je, že napriek sporadickým protestom bude pokračovať zastieranie politickej korupcie, ako sme to do veľkej miery videli doteraz. Ide teda o zachovanie statusu quo. Druhá možnosť, turbulentná, opojná, ale aj nebezpečná, je, že tí, ktorí sú zodpovední za vymožiteľnosť práva, začnú konať tak, ako im to káže ústava a ako by im malo kázať svedomie.

V oboch prípadoch budeme svedkami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie