Denník N

Fico chce posilniť tradičnú rodinu úľavami pre mladomanželov, sociológ neverí, že to zaberie

Foto - TASR
Foto – TASR

Predseda Smeru chce mladých ľudí motivovať, aby sa sobášili. V roku 2017 sa pritom zosobášilo najviac ľudí od vzniku samostatného Slovenska.

Predseda Smeru Robert Fico a podpredseda strany Juraj Blanár predložili poslanecký návrh, ktorý podľa nich podporí tradičnú rodinu. „Novela je jedným z maličkých, ale dôležitých krokov, ktoré je potrebné urobiť na podporu uzatvárania tradičných manželstiev,“ hovorí Blanár o návrhu, ktorý by mal napríklad mladomanželom zaručiť, že nebudú musieť platiť za zmeny v občianskom preukaze.

Manželstvo je na Slovensku považované za inštitút, ktorý sa najmä medzi konzervatívcami spája s pojmom tradičná rodina. Počet sobášov od roku 2013 stúpa, v roku 2017 sa zosobášilo najviac párov od vzniku samostatného Slovenska. Odborníci oslovení Denníkom N tvrdia, že ak chcú politici zvýšiť pôrodnosť, mali by sa skôr inšpirovať nápadmi, ktoré fungujú vo Francúzsku či v Škandinávii.

Po sobáši vybavia dokumenty zadarmo

Mladomanželov chcú Fico s Blanárom oslobodiť od niektorých poplatkov spojených so zmenou mena. Ak ich návrh prejde, od júla môžu muži a ženy, ktorým sa po sobáši zmení priezvisko, požiadať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie