Denník N

Finančný poradca: Banka vám sama od seba nezníži úrok, musíte požiadať alebo hroziť odchodom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborník na hypotéky Bruno Gábel hovorí, že sprísnenie pravidiel na hypotéky už naozaj cítiť. Netreba sa spoliehať na to, že keď o hypotéku požiadate na začiatku kvartálu, banka vám isto odsúhlasí 90-percentnú hypotéku.

Hypotéky podľa neho už sú drahšie, ale nie vždy stúpol úrok, hore idú aj poplatky.

Poradca Gábel tiež hovorí, že banky už nehľadajú najmä nových klientov, ale snažia si ukradnúť podiel od konkurencie na trhu. Preto je tak veľa refinančných hypoték.

Naozaj už cítiť, že sa podmienky na hypotéky sprísnili?

Už áno. Ešte vlani po 1. júli sa toho až tak veľa nezmenilo, akurát banky prestali poskytovať 100-percentné hypotéky. Tento rok sa podmienky ešte viac sprísnili a už je to citeľné. Banky majú prísnejší limit na 90-percentné financovanie. Keby sme teraz riešili hypotéku, nevedel by som vám povedať, či vám banky ešte poskytnú 90-percentnú hypotéku, alebo už dosiahli povolený limit na tento kvartál. Banky nám túto informáciu poskytnú len sporadicky.

Keď chce niekto hypotéku, príde za poradcom s tým, že má vyhliadnutý byt povedzme za 120-tisíc eur a chce vedieť, koľko mu môže banka požičať. Potreboval by čo najväčšiu sumu. Akú teda dostane odpoveď?

Výšku možnej hypotéky sa nedozvie hneď. Podľa príjmovej situácie by mu síce banka poskytla možno aj 160-tisíc eur, no dôležitý je aj výpočet percenta financovania. Ten určuje, či mu banka poskytne 90 % alebo 80 % z kúpnej ceny. Sprostredkovateľ by mal klientovi povedať, že sa pokúsia o 90-percentné financovanie, ale nevie zaručiť, či mu banka takú hypotéku poskytne. Otázka výšky financovania kúpy nehnuteľnosti sa dá vyriešiť aj tým, že klient založí dve nehnuteľnosti. V takom prípade mu banka môže prefinancovať cez hypotéku celú kúpnu cenu. Je potrebné povedať, že všetky tieto obmedzenia platia iba v prípade nových úverov.

Kto má väčšiu šancu získať 90-percentnú hypotéku?

Banky nerozdávajú 90-percentné hypotéky systémom, kto prvý príde, ten prvý berie. Určite je väčšia šanca, keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie