Denník N

Vytvoril simulátor socializmu: Ak nezvládnete centrálne plánovanie, ľudia vám utečú

Hra Workers & Resources: Soviet Republic. Foto - 3Division
Hra Workers & Resources: Soviet Republic. Foto – 3Division

Hra Workers & Resources: Soviet Republic, ktorá vyjde v polovici marca, zaujala aj ľudí zo Západu. „Chcú vidieť, ako to u nás pred revolúciou fungovalo,“ opisuje vývojár Peter Adamčík v rozhovore pre český Deník N.

Nad krajinou sa ako každý deň rozžiarilo slnko a robotník netrpezlivo čaká na zastávke na svoj pravidelný spoj do práce. Nič mu nechýba. Centrálne plánovanie uspokojuje všetky jeho potreby, lebo nad jeho šťastím drží ochrannú ruku skvelý hospodár. Aj takto môže vyzerať bežný deň v simulátore socializmu, ktorý naprogramoval slovenský vývojár Peter Adamčík.

Prečo ste si vybrali ako tému hry budovanie fiktívnej republiky vo východnom bloku?

Inšpirovali ma staršie hry ako Transport Tycoon, ale tam sa riešila iba doprava. Stále som sníval o tom, že by som tam mohol rozširovať aj mestá a neriešiť len prevoz surovín z tovární. Navyše by sa mi páčilo zasadenie do nášho prostredia, kde sú paneláky a staré dopravné prostriedky z východného bloku. Podobná hra nie je, preto som sa ju rozhodol urobiť.

V socializme nefungovalo klasické trhové prostredie a veci sa plánovali centrálne. Ako sa toto snažíte do hry zakomponovať?

Snažím sa, aby ekonomika v hre fungovala samostatne a tvárila sa tak, ako by fungovala reálne. Samozrejme sa všetko muselo maximálne zjednodušiť, aby ľudia boli hru schopní hrať a bola pre nich prístupná.

Vývojár hry Soviet Republic Peter Adamčík. Foto – 3Dvision

Koľko ľudí vytvára Workers & Resources: Soviet Republic?

V základnom tíme som sám. Hru programujem a robím herný dizajn. Iba to však nestačí. Na hre pracuje viacero externých grafikov, hoci nikto z nich zatiaľ na projekte nerobí na plný úväzok. Tiež si občas kúpim modely budov a áut z rôznych webových obchodov.

Ako dlho už na hre pracujete?

Zhruba dva roky. Grafický engine používam zo svojich starších hier.

Vývoj hry zaberie veľa času a je drahý. Mohli ste sa mu venovať na plný úväzok, alebo ste k tomu ešte pracovali?

Na plný úväzok. Vývoj financujeme zo svojich predchádzajúcich projektov. Predtým som robil letecké simulátory, ako napríklad Air Conflicts (hra z druhej svetovej vojny, pozn. red.).

Okolo hry sa už niekoľko týždňov pred vydaním vytvorila pomerne silná komunita. Podľa príspevkov väčšinou zaujíma ľudí práve z bývalého východného bloku. Prečo?

Odohráva sa v prostredí, v ktorom žili alebo vyrastali. Ľudia poznajú tie staré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie