Denník N

Britský komik o jasnovidectve: Sú to nezmysly, medzi senzibilmi je veľa šmejdov

Prečo ľudia naletia jasnovidcom?

Služby, ktoré poskytujú jasnovidci, sú nezmysly (z angl. bullshit), povedal populárny komik a moderátor John Oliver v najnovšej časti šou, ktorá sa venovala jasnovidectvu.

Jasnovidci (z angl. psychics) údajne disponujú schopnosťou mimozmyslového vnímania, takže – ako vravia – komunikujú s mŕtvymi, čítajú myšlienky, predpovedajú budúcnosť alebo vedia nájsť stratenú osobu.

Podľa prieskumu zo Spojených štátov z roku 2012 verilo na posmrtný život až 64 percent opýtaných, na duchov 45 percent ľudí a na komunikáciu s nimi 32 percent Američanov.

Nie div, že v USA je jasnovidectvo biznisom za zhruba 2,2 miliardy dolárov.

Z ľudí žmýkajú peniaze

Existencia jasnovidectva však nebola nikdy preukázaná. Aj preto mohol komik Oliver ukazovať divákom svojej šou sériu pochybení jasnovidcov, ktorí zúfalým rodičom napríklad nahovorili, že ich dieťa je po smrti, lebo ho zabil únosca, no v skutočnosti žilo.

„Toto je malé dievča, o ktorom ste povedali, že bolo zbité a zavraždené,“ hovorí žena jednej z jasnovidiek a ukazuje pritom na obrázok dievčaťa. „Toto dievčatko som ja. A vy ste povedali, že som mŕtva,“ dodá žena, na čo jasnovidka zareaguje „To je zaujímavé“. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Pseudoveda

Veda

Teraz najčítanejšie