Denník N

Kritici ju volajú Jana Venezuela. Do vedenia ČSSD sa hlási mladá ľavicová ministerka

Ministerka Jana Maláčová. Foto - MPSV
Ministerka Jana Maláčová. Foto – MPSV

Do vedenia vládnej strany sa hlásia mladí politici: proeurópsky minister zahraničia aj mladá ľavicová ministerka práce.

Keď vlani v lete vstupovali do Babišovej vlády sociálni demokrati (ČSSD), na mnohých Čechov pôsobili odovzdane. Asi ako trestanci, ktorí mali posledné želanie trochu si zavládnuť.

Teraz, skoro po roku, keď stranu cez víkend čaká kľúčový zjazd, vyzerajú v o trochu lepšej kondícii. Aj keď im prieskumy verejnej mienky stále prisudzujú malú podporu, v lepšom prípade okolo desať percent, prevažuje dojem, že sa nevzdávajú.

Tvrdí ľavičiari

ČSSD stavila na „hard-core“ ľavicovú politiku. Namiešala ju s novými mladými tvárami, ktoré však zatiaľ majú preukázateľne fanúšikov hlavne v českých liberálne orientovaných kruhoch.

Najsledovanejšími postavami cez víkend budú minister zahraničia Tomáš Petříček a ministerka práce Jana Maláčová. Obaja kandidujú na post podpredsedu strany. Očakáva sa, že predseda strany Ján Hamáček svoju pozíciu obháji.

ČSSD dlhodobo rieši dilemu, ako sa priblížiť k modernému liberálnemu socializmu západoeurópskeho strihu, ale zároveň si udržať ľavicovo konzervatívneho – vlastne „zemanovského“ – voliča.

„Podarilo sa nám vrátiť nemocenskú od prvého dňa choroby, zvýšiť dôchodky aj navýšiť príspevok na starostlivosť pre zdravotne postihnutých. Nielenže tieto kroky pomáhajú obyčajným ľuďom, ale to, že o ne musíme bojovať, dodalo extra energiu aj sociálnej demokracii. Znova vieme, kto sme, za čím si stojíme a za čo sa budeme biť,“ hovorí k motivácii pre svoju kandidatúru do vedenia strany Maláčová.

Zjavenie na scéne

Táto tridsaťsedemročná politička je vlastne zjavenie – nielen v rámci ČSSD, ale na celej českej politickej scéne.

Ešte pred pár mesiacmi Maláčovú nikto nepoznal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie