Denník N

Nachytal ich, ako pili omšové víno. Príbeh austrálskeho kardinála, ktorý zneužil deti

Austrálsky kardinál George Pell prichádza na súd. Foto - TASR/AP
Austrálsky kardinál George Pell prichádza na súd. Foto – TASR/AP

Jedna z obetí kardinála začala krátko nato brať drogy a neskôr zomrela na predávkovanie heroínom. Podľa Guardianu má však George Pell šancu, že s odvolaním uspeje.

V júni 2015 prišiel na policajnú stanicu v austrálskom Melbourne jeden muž. Službukonajúcemu seržantovi vyrozprával príbeh, ktorý ukrýval v „najhlbších priepastiach“ mysle takmer 20 rokov.

Príbeh, na konci ktorého o tri roky neskôr odsúdili austrálskeho kardinála Georgea Pella (77) zo sexuálneho zneužitia maloletých. Ide o najvyššie postaveného duchovného v katolíckej cirkvi odsúdeného zo sexuálnych zločinov. Kardinál sa odvolal a rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné.

Tento muž, tridsiatnik, chce zostať v anonymite. O tom, čo sa stalo v sakristii Katedrály svätého Pavla v Melbourne, roky mlčal.

Zlom prišiel až v roku 2014 na pohrebe kamaráta, s ktorým ho George Pell údajne zneužil.

Hoci rodina všetkým hovorila, že kamarát zahynul počas automobilovej nehody, v skutočnosti zomrel ako 30-ročný na predávkovanie drogami. Rodina dnes verí, že heroín začal brať právo preto, že sa nevedel vyrovnať s traumou zo znásilnenia.

„Jeho otec obviňuje Pella, že má krv na rukách,“ povedala jedna právnička.

Dvaja kamaráti

Dvaja kamaráti chodili spolu spievať do zboru v Melbourne. Rodičia na nich boli pyšní, pretože vďaka ich speváckemu talentu mohli študovať na súkromnej škole, ktorú by si inak nemohli dovoliť.

V jednu nedeľu v decembri 1996 po poludňajšej omši v katedrále sa trinásťroční chlapci odpojili od zborovej procesie. Vošli bočným vchodom späť do chrámu a dostali sa do sakristie, miestnosti, kde mali chlapci zo zboru zakázaný vstup.

Podľa slov muža, ktorý svoju výpoveď pred súdom nahral na videozáznam, našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Svet

Teraz najčítanejšie