Denník N

Odborár Visolajský: Penta núka lekárom v Bratislave dvojnásobné platy

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa pred dvoma týždňami stretol s premiérom Pellegrinim, ktorému vysvetľoval svoj list s obavami, že štát nezvládne výstavbu novej nemocnice v bratislavských Rázsochách a Penta tak k sebe do susedného projektu Bory zoberie najlepších lekárov. V rozhovore vysvetľuje, prečo je voči postupu ministerstva taký podozrievavý, v akom zlom stave je najväčšia slovenská nemocnica, prečo si myslí, že všetko nahráva biznisu Penty, a aké riziká so sebou nesie príliv lekárov z Ukrajiny.

Hanbíte sa za to, ako vyzerá Univerzitná nemocnica Bratislava?

Už ako študent som sa tam hanbil. Keď sa napríklad nemeckým turistom na výletnej lodi po Dunaji niečo stane, patria do nemocnice v Starom Meste. Pre lekárov, ktorí tam pracujú, je to dosť nepríjemné. Poskytnú medicínu ako v Nemecku, ale vyzerá to tam veľmi zle.

Za čo konkrétne sa hanbíte?

Tie priestory jednoducho nespĺňajú kritériá na nemocnice. Od fasády až po vybavenie ambulancií. Okná, opadávajúca omietka. Ležíte na internom oddelení, kde sú aj ťažkí pacienti s pľúcnymi problémami, a na stenách je pleseň. Často je to na hrane hygienických kritérií. Na internete koluje veľa fotiek zo slovenských nemocníc a množstvo z nich je práve z Bratislavy. Nemocnica Staré Mesto je na tom najhoršie.

Aká je atmosféra v Univerzitnej nemocnici Bratislava? Práve na Kramároch majú mnohé oddelenia problém a obávajú sa, čo s nemocnicou bude.

Kramáre boli plánované ako prechodné riešenie, kým sa postavia Rázsochy. Toto prechodné riešenie trvá už 30 rokov. Lekári, ktorí na Kramároch pracovali, vždy rátali s tým, že sa vybudujú Rázsochy a potom tam odídu. Ale dnes po posledných udalostiach už nemajú nádej, že sa to naozaj stane, a cítiť to.

V čom?

Mladí lekári sa už ani nesnažia plánovať budúcnosť na Slovensku a starší rovnako odchádzajú, lebo strácajú nádej. Ľudia na Slovensku si uvedomujú, že národnú nemocnicu v hlavnom meste potrebujú. To vám povedia ľudia na východe aj inde. V každom štáte máte koncovú nemocnicu, ktorá udržuje vzdelávanie a kvalitu. Majú tam pôsobiť najväčší odborníci. To, že dnes reálne vyzerá, že nemocnica Rázsochy nebude, vnímajú lekári na celom Slovensku. Lebo v Bratislave sa školila väčšina z nich. Ja mám dve atestácie a obe mám z Bratislavy. Bratislavskú nemocnicu vnímajú ako najdôležitejšiu v štáte. Preto to, či lekári veria, že bude alebo nie, veľmi ovplyvňuje celkový marazmus v zdravotníctve.

Čo si lekári v UNB myslia? Sú už rezignovaní a radšej idú pracovať niekam inam, kde im dajú viac peňazí?

Teraz sa to láme. Nehovorím, že všetci lekári sú úžasní, ale po rokoch útlmu a zlého riadenia držia úroveň medicíny len entuziasti,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie