Denník N

Migréna nie je obyčajná bolesť hlavy, niektorým pri nej vypadáva zrak, tŕpne telo a vracajú

Ilustračné foto - Flickr.com/Gonzalo Malpartida
Ilustračné foto – Flickr.com/Gonzalo Malpartida

Ľudia s migrénou otvorene hovoria o tom, čo prežívajú počas záchvatov a ako si zmierňujú bolesť. Lekárka varuje, že niektoré babské recepty môžu aj uškodiť.

„Keďže som pri migréne vracala, spočiatku som mala pocit, že mám len pokazený žalúdok a bolesť hlavy je len doplnková,“ hovorí kaderníčka Jana. Má 35 rokov a migréna ju trápi už roky.

„Ak cítim tlak na spánkoch alebo na temene, akoby mi ktosi kľačal na krku, viem, že prichádza,“ hovorí. Občas sa jej zasa nadmerne zíva.

Na začiatku však bola Jana presvedčená, že ju bolesť hlavy a vracanie trápia len kvôli pokazenému žalúdku. Snažila sa preto vyhýbať jedlám, ktoré sa jej s bolesťou spájali, no jej problém sa nezlepšoval. „Raz som tri dni vracala a nevedela som, čo mi je. Šla som na pohotovosť a jeden veľmi milý lekár mi povedal, že mám migrény a potrebujem ísť k neurológovi,“ hovorí Jana.

Nie je jediná, ktorá sa kvôli migréne ocitla na pohotovosti. Mnohí prichádzajú pre neznesiteľnú bolesť hlavy, na ktorú nezaberajú žiadne lieky, alebo sú dehydrovaní z vracania.

Neurológ Janu vyšetril a skutočne jej diagnostikoval migrénu. Tá nie je len bežnou bolesťou hlavy. Prichádza často bez varovania a dokáže človeka na pár hodín alebo pár dní vyradiť z bežného života. Migréna je jedným z najčastejších ochorení, ktoré ľuďom vážne zasahuje do života. Lekári odhadujú, že ju zažil alebo práve zažíva každý siedmy človek.

„Posledného pol roka mávam migrénu každý víkend. Je to preto, že sa po strese v práci konečne uvoľním, a vtedy to príde. Navyše to u mňa spúšťa aj hlad, zmena tlaku alebo menštruácia. Alebo keď sa niekam chystáme a veľmi sa teším,“ vymenúva Jana. „Je to strašne obmedzujúce, lebo idete niekam na výlet a dva dni preležíte v posteli na liekoch.“

Keď Jana cíti, že prichádza bolesť, vezme si liek, ktorý jej predpísal neurológ. „Tie lieky, čo beriem, sú dosť silné, ale vďaka nim dokážem naplno fungovať, akoby mi nič nebolo. Prvé mesiace, keď som si na ne zvykala, boli zvláštne, mala som pocit, akoby som bola omámená,“ hovorí Jana. Na migrénu berie lieky, ktoré sa nazývajú triptány. Nie sú to bežné lieky proti bolesti, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni. Na trhu sa objavili koncom deväťdesiatych rokov a mnohým migrenikom prakticky zmenili život.

Za migrénu som sa v škole hanbila

„Triptány boli prvé lieky, ktoré mi zabrali, mala som asi dvadsať rokov,“ hovorí Gabriela Hurbanová, ktorú trápi migréna od detstva, teda už takmer štyridsať rokov. „Bolesti hlavy mi začali, keď som mala asi osem rokov. Vtedy ešte diagnóza detská migréna neexistovala,“ hovorí.

Na detstvo s migrénou nespomína rada. Rodičia jej bolesť hlavy podceňovali a boli nervózni, keď s ňou kvôli nej museli zostať doma. „Hanbila som sa a veľakrát som radšej nič nepovedala a šla do školy aj tak. Z nej ma však o chvíľu vrátili domov, lebo sa mi točila hlava a vracala som,“ spomína Gabriela.

Aj preto založila organizáciu Migréna je choroba, pomocou ktorej sa snaží robiť osvetu o tomto ochorení. Píše jej množstvo ľudí, ktorí trpia migrénou, alebo majú takého človeka v rodine.

Gabriela Hurbanová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jej kampaň podporili aj známe osobnosti, napríklad Celeste Buckingham, ktorá migrénou trpí tiež. V zahraničí sú migrénou známi napríklad americký herec Ben Affleck, ktorý hral filmového Batmana, alebo tenistka Serena Williamsová. V rozhovore pre americký magazín Newsweek Williamsová priznala, že päť rokov trpela pravidelnými bolesťami hlavy, ktoré jej lekári nevedeli diagnostikovať a ani liečiť. Až keď lekári zistili, že migrénu jej spúšťa menštruácia a s ňou spojené kolísanie hormónov, dokázali jej nasadiť liečbu, ktorá zabrala. Stalo sa to v roku 2005 a Williamsová vtedy dokonca rozbehla osvetovú kampaň o takzvanej „menštruačnej migréne“, ktorá trápi množstvo žien.

Vďaka hormonálnym zmenám môže tento druh migrény ženám vymiznúť počas tehotenstva alebo po menopauze. Nie je to však pravidlom.

„Mojej mame migréna prešla po treťom pôrode. Keď ma čakala, tak mala deväťmesačnú migrénu a keď som sa narodila, zmizla jej,“ hovorí kaderníčka Jana.

Prestávam vidieť, o chvíľu nastúpi bolesť

Existuje množstvo rôznych druhov migrén. Asi pätine migrenikov sa bolesť hlavy začína takzvanou aurou. To znamená, že im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie