Denník N

Je to zábava – pre tých, ktorých sa to netýka. Fenomenálny seriál Most! porušil pravidlá žánru

Menšina k menšine sadá. Foto - Česká televize
Menšina k menšine sadá. Foto – Česká televize

Skončil sa momentálne najsledovanejší seriál Českej televízie Most!. Osem dielov malo postupne rastúcu sledovanosť okolo 1,9 milióna divákov a diváčok pri obrazovkách a na internete ho ďalej sledovalo až 680-tisíc ľudí, čo je viac než hlavnú spravodajskú reláciu. (Most! už kúpila slovenská TV Joj, začne ho vysielať 5. marca. – pozn. red.) Pritom ČT si zo začiatku nebola ani istá, či ho má vysielať na prvom programe.

Hlášky zo seriálu ihneď zľudoveli. V jednu chvíľu ste mohli v trafikách nájsť naraz tri až štyri časopisy, ktoré mali na titulnej stránke niektorého z hereckých predstaviteľov seriálu alebo sa na základe neho snažili vyťažiť témy, ako sú transsexualita, rasizmus, chudoba alebo české „buranstvo“.

Scenárista Petr Kolečko dostal príležitosť v rozhovoroch nakopnúť politickú korektnosť ako „zbytočnú hlúposť“. Herci Erika Stárková a Vladimír Škultéty sa zase zapojili do kampane Greenpeace proti ťažbe hnedého uhlia. Na príklade rómskeho neštudovaného, ale talentovaného herca Zdenka Godlu sme sa mohli dočítať, ako ľahko sa aj bystrý človek na základe farby pleti dostane nespravodlivo do osobitnej školy.

Najväčší porevolučný fenomén

Je zjavné, že máme do činenia s kultúrnym a spoločenským fenoménom, aký tu od revolúcie v roku 1989

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie