Denník N

Nord Stream 2: slepá ulička nemeckej Ostpolitik

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Boj o plynovod vedúci po dne Baltického mora mal dať Nemecku impulz, aby si premyslelo svoju zahraničnú politiku. Namiesto toho Berlín podporuje projekt, ktorý poškodí jeho dôveryhodnosť.

Teraz, keď sa Nemecko dohodlo s Francúzskom a s inými členskými štátmi na nových úniových reguláciách kontroverzného projektu Nord Stream 2, sa zdá, že plynovodu už nestojí nič v ceste. Napriek tomu sa nemecká vláda mýli, ak verí, že touto dohodou kritikov uspokojila. Berlín totiž už od začiatku podceňuje škody, ktoré mu tento projekt môže narobiť. Jeho podpora pre Nord Stream 2 ukazuje, ako nemecká vláda povyšuje svoj národný záujem nad ten európsky, ako aj nad medzinárodné strategické otázky, čím z dlhodobého hľadiska poškodzuje svoju dôveryhodnosť.

Pre rusko-ukrajinský konflikt i pre plynovod sa už od roku 2014 intenzívne diskutuje o nemeckej i celoúniovej energetickej závislosti od Ruska. Nemecká vláda roky tvrdila, že ide o čisto komerčný projekt, ale potom, v apríli 2008 na stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom kancelárka Angela Merkelová po prvý raz priznala, že do úvahy treba vziať aj politické faktory súvisiace s plynovodom. Nemecká vláda sa k nemu neotočila chrbtom, naopak, od začiatku ho podporovala. Bývalý minister hospodárstva a energetiky a neskôr minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel uistil na stretnutí v Moskve v roku 2015 ruského prezidenta Vladimíra Putina, že sa bude osobne angažovať, aby projekt spadal pod nemeckú jurisdikciu. Hoci súčasná dohoda tento cieľ nedosiahla, Nemecko je i tak zodpovedné za vyjednanie úniových regulácií i prípadné výnimky. Lenže výhrady a dôsledky vybudovania plynovodu Nord Stream 2 prekračujú nemecké hranice a idú proti záujmom samotného Nemecka i Európskej únie.

Ruské vs. ukrajinské záujmy

Z ruského pohľadu je stavba plynovodu spôsobom, ako si poistiť svoj najdôležitejší plynový trh, ktorým je EÚ, ďalšou rúrou. Navyše, Nord Stream 2, ako aj plynovod Turk Stream majú za úlohu urobiť ukrajinský systém tranzitných plynovodov zbytočným, čo podkope ukrajinskú pozíciu pri vyjednávaní s Ruskom a potrestá Ukrajinu za jej proúniový postoj. Nový plynovod dodá ruskej politike, ktorá je tesne spojená s ekonomikou, ďalšiu väzbu na EÚ a prinesie taktiež možnosť vytvoriť vzťah závislosti s podnikateľmi a politikmi na miestnej i na národnej úrovni. Veľké infraštruktúrne projekty budované v spolupráci s európskymi spoločnosťami stabilizujú Putinov systém, pretože ruské firmy podieľajúce sa na stavbe plynovodu vlastnia ľudia blízki prezidentovi Putinovi.

Pre Ukrajinu to bude znamenať stratu tranzitných poplatkov vo výške troch miliárd eur ročne, a čo je ešte dôležitejšie, stratu páky, ktorá by sa dala použiť v prípade ďalšej ruskej agresie. To môže mať vplyv na bezpečnostnú situáciu v Azovskom i v Čiernom mori. Ak Nord Stream 2 vybudujú do konca roka, Kremeľ to môže zobrať ako signál na dobytie územia medzi Krymom a zvyš­kom Ruska a na ďalšie vojenský aktivity v južných častiach Ukrajiny. Ukrajina už potom nebude mať možnosť vyvíjať na Rusko tlak. Skutočnosť, že tento projekt našiel podporu aj u ďalších členských štátov Únie, má aj psychologický vplyv. Mnohí Ukrajinci si kladú otázku, akú podporu v skutočnosti dostávajú z Európskej únie vo svojej ťažkej situácii?

Vnútorná politika na prvom mieste

Toto všetko vyvoláva otázky, do akej miery si nemecká vláda skutočne uvedomuje strategické dôsledky svojej politiky a ako plynovod oslabí iné prvky jej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Ak aj chce byť minister zahraničných veci Heiko Maas v rámci svojej novej Ostpolitik ohľaduplnejší k svojim stredo- a východoeurópskym susedom, nemecká podpora pre plynovod Nord Stream 2 je s tým v jasnom rozpore. Ak aj chce nemecká vláda z dlhodobého hľadiska dosiahnuť mier na Donbase, stabilizovať Ukrajinu a podporiť tamojšie reformy, touto politikou robí presný opak. Ak je strategickým cieľom Berlína súdržnosť Európskej únie, potom by nemal oslabovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie