Denník N

Trpká americká polarizácia si vyberá daň – dôveryhodnosť USA v zahraničí

Barack Obama (uprostred) a jeho dvaja predchodcovia George W. Bush (vľavo) a Bill Clinton. Foto - TASR/AP
Barack Obama (uprostred) a jeho dvaja predchodcovia George W. Bush (vľavo) a Bill Clinton. Foto – TASR/AP

Ak by ste boli severokórejským vyjednávačom, neboli by ste si istý, či by akúkoľvek dohodu, ktorú by uzavrela Trumpova vláda, jeho nástupca dodržal a realizoval.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Zdá sa, že prezident Trump sa rozhodol, že zlá dohoda so Severnou Kóreou je horšia ako žiadna dohoda. To je rozumný záver svedčiaci o tom, že prezident a jeho tím brali túto dôležitú tému s vážnosťou, aká jej prislúcha. Jednou z výziev, ktorá sa týka Severnej Kórey, je snaha dosiahnuť súhlas s ústupkami hneď na začiatku, pretože ako nám ukazuje história, Pchjongjang sa svojimi záväzkami nie vždy riadil, nie vždy ich úplne implementoval a nie vždy ich bral vážne. Ale pravdou je aj to, že ani USA na tom nie sú z hľadiska dodržiavania svojich medzinárodných záväzkov veľmi dobre.

Iránska a líbyjská skúsenosť

Pri rokovaní je vždy užitočné pozrieť sa na vec aj z hľadiska protistrany. Ak by ste boli severokórejským štátnikom, určite by ste sa pozreli na poslednú dôležitú medzinárodnú dohodu, ktorú vyrokoval a podpísal nejaký americký prezident, konkrétne na jadrovú dohodu s Iránom. Výmenou za elimináciu 98 percent iránskeho štiepneho materiálu, tisícok centrifúg a jadrového reaktora v Araku, ako aj za inštaláciu kamier a nasadenie inšpektorov Spojené štáty súhlasili so zrušením sankcií proti Iránu a s povolením, aby západné spoločnosti mohli v tejto krajine podnikať.

Ale dokonca ani za Obamovej vlády Irán v skutočnosti nezískal voľný prístup do medzinárodného hospodárskeho systému. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf mi pri niekoľkých príležitostiach vysvetlil, že napriek dohode Obamova vláda povolila len niekoľko obchodných transakcií medzi Iránom a Spojenými štátmi. A keď do úradu nastúpil Donald Trump, jeho vláda začala dohodu podkopávať a dokonca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie