Denník N

Slovan otvoril štadión playbackom Maťa Ďurindu a antisemitizmom ultras fanúšikov

Fanúšikovia Slovana Bratislava počas otvorenia Tehelného poľa. Foto N – Peter Kováč
Fanúšikovia Slovana Bratislava počas otvorenia Tehelného poľa. Foto N – Peter Kováč

Podcasty nájdete na Apple podcasty – Spotify – Podbean – Amazon Alexa – RSS.

Jedným z argumentov, prečo stavať a kultivovať štadióny, je, že v peknom a čistom prostredí sa aj ľudia budú správať kultúrnejšie. Prostredie, do ktorého sa nebudú báť chodiť rodiny s deťmi.

Otvorenie Národného futbalového štadióna, ktorý sa na zápasy Slovana volá Tehelné pole, nesprevádzali žiadne fyzické výtržnosti tvrdého jadra domácich fanúšikov. Trnavskí ultras zápas dokonca bojkotovali a prehru svojho mužstva 0:2 v 21. kole Fortuna ligy videli len v televízii.

Domáci ultras však v priebehu zápasu spustili viacero vulgárnych pokrikov a v jednom z nich použili popevok „Trnava sú poľskí židi“.

Podobné prejavy antisemitizmu sú v rámci svetového aj európskeho futbalu tvrdo trestané. Keď trnavskí ultras v septembri oslavovali víťazstvo nad Anderlechtom Brusel v Európskej lige, v rámci pokriku zakričali „ten belasý žid“. Disciplinárka UEFA zatvorila Spartaku štadión na zápas proti Dinamu Záhreb a udelila pokutu 60-tisíc eur.

Fanúšikovia navyše v druhom polčase vydávali zvuky napodobňujúce opicu, keď sa lopty dotkol obranca hostí Myenty Abena zo Surinamu. V druhom polčase sa na tribúnach objavila aj zakázaná pyrotechnika.

Priamo na tribúnach si ich pokriky vypočulo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Národný futbalový štadión

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie