Denník N

Do strany vstúpil Harabin pre kariéru. Pri výčitkách spomínal oslobodenie kňaza, ktorého aj tak odsúdil (ukážka z knihy)

Štefan Harabin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štefan Harabin bol tak ako väčšina sudcov aj členom komunistickej strany. Priznáva, že stranícku knižku získal pre kariéru. Pri výčitkách na svoju minulosť sa vždy bránil prípadom oslobodeného kňaza Bystríka Janíka. Lenže aj jeho napokon odsúdil na 28 mesiacov nepodmienečne.

Text je súčasťou knihy Harabin,
ktorú napísali Veronika Prušová a Marián Leško

Do komunistickej strany vstúpil Štefan Harabin zhruba po roku pôsobenia na Okresnom súde v Poprade. Nikdy sa tým netajil, skôr naopak. Z niektorých jeho vyjadrení sa zdá, že je na toto rozhodnutie hrdý. „U trestných sudcov v tom čase sa to považovalo za štandardnú samozrejmosť. Keby som tak neučinil, potom by moja promptná kariéra rovnako ako začala, tak by aj skončila,“ vysvetlil po rokoch Harabin.

Keď mu niekto pripomínal jeho komunistickú minulosť, väčšinou sa bránil tým, že ako jediný na súde v Poprade obhajoval kolegyňu, ktorej predseda vyčítal, že chodí do kostola. Harabin ju hájil argumentom, že má dobré výsledky. Inokedy zase pripomenul, že oslobodil katolíckych misionárov, hoci „pojednávacia miestnosť bola plná príslušníkov ŠtB“.

Prípad kňaza Bystríka Janíka začal sám spomínať až omnoho neskôr. V roku 1985, teda v roku, keď vstúpil do strany, tohto františkánskeho kňaza odsúdil na 28 mesiacov nepodmienečne za podvod. Išlo o proces vykonštruovaný Štátnou bezpečnosťou. Keď denník SME v rokoch 2005 a 2006 o tomto prípade napísal, Harabin odmietal, že kňaza odsúdil za prejav viery. Tvrdil, že ho odsúdil za podvod – majetkový delikt.

Pripomeňme si, o čo v tomto prípade išlo. Janík bol tajne vysvätený františkánsky kňaz z Liptova. Bol sirota, a teda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie