Denník N

O čom budú prezidentské voľby? Aj o Bugárovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V posledných prieskumoch sú preferencie Bélu Bugára nižšie, ako mal kandidát SMK pred piatimi rokmi. Ak by sa to potvrdilo vo voľbách, pre Most by to bol neúspech.

Autor je politológ

Zvedavosť pred prezidentskými voľbami sa u väčšiny ľudí zvykne zužovať do jednoduchej otázky. Kto vyhrá voľby? A odpoveď je tiež jednoduchá. Z prieskumov to zatiaľ vyzerá tak, že víťaz bude niekto zo skupiny Čaputová, Šefčovič alebo Harabin. Lenže skutočnosť môže byť úplne iná než prieskumy verejnej mienky. Napokon, príbeh Eduarda Kukana je dostatočne známy.

Pred aktuálnymi prezidentskými voľbami sa však načrtá oveľa viac otázok, na ktoré rozhodnutie o hlave štátu môže dať odpoveď. Tá prvá je spojená s rodovými stereotypmi vo voličskom správaní. Dokáže časť slovenskej verejnosti odolať tradičnému rozlišovaniu medzi kandidátmi podľa pohlavia?

Viacerí sociológovia hovoria, že toto už má Slovensko za sebou. Vládne predsa iná doba, veď je to už desať rokov od prehry Ivety Radičovej v súboji s politicky neohrabaným Ivanom Gašparovičom. Dokonca ani o kampani „Každá piata žena“, ktorej aktéri zrejme v otázke rovnosti pohlaví môžu mať svojský pohľad, sme už tiež dlho nepočuli. Lenže trebárs len letmý pohľad na kandidátku do eurovolieb tej najprogresívnejšej strany z progresívnych odhalí nemilú skutočnosť. Počet žien spomedzi všetkých kandidátov dosahuje necelú tretinu. Ups. Ak politici, titulujúc sa prívlastkom progresívni, nerešpektujú rodovo vyváženú kandidátku, prečo by zvyšok populácie mal uvažovať inak?

Bizarný konflikt

Ďalšia otázka prezidentských volieb je spojená s bizarným konfliktom medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie