Denník N

Je chyba v Mikloškovi alebo v konzervatívcoch?

František Mikloško. Zdroj - FM
František Mikloško. Zdroj – FM

Bývalý predseda parlamentu nemá šancu vyhrať voľby a ani sa o to v podstate nepokúsil. Konzervatívci však nikoho lepšieho nenašli.

František Mikloško sa nezadržateľne blíži k neúspechu v ďalších prezidentských voľbách. Nielen jeho ctihodný osobný príbeh by mal byť prekážkou v tom, aby z takéhoto výsledku mohol mať ktokoľvek radosť.

Mikloško by bol dobrý prezident, ale nebude ním. Aj preto, lebo pre časť jeho „vlastných“ je príliš liberálny a liberáli nemajú žiadny dôvod, aby ho volili. Pretože majú na výber omnoho prirodzenejšiu voľbu ako síce múdreho a umierneného, ale predsa len konzervatívca. Určite by však zaňho masovo hlasovali, keby sa dostal do druhého kola napríklad s Harabinom. Mnohí by ho v takej situácii volili aj proti liberálovi Marošovi Šefčovičovi, len aby nevyhral kandidát Smeru. Presne tak, ako Zuzanu Čaputovú budú voliť mnohí konzervatívci, len aby nevyhral kandidát Smeru.

Lenže nič z toho sa v prípade Mikloška nestane. Bývalý člen VPN, predseda parlamentu a podpredseda KDH má v prieskumoch približne štvorpercentnú podporu. Konzervatívci, ktorí by ho teoreticky mali voliť, sa rozlejú medzi iných kandidátov. Mnohí k fašistovi Kotlebovi, ešte viacerí k zlému snu Harabinovi, iní ku križiakovi Krajniakovi. Lenže podľa Focusu má aj liberál Šefčovič dve tretiny konzervatívnych voličov (lebo ho podporuje de facto konzervatívny Smer) a dokonca aj čistá liberálka Čaputová približne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie