Denník N

Macron: Brexit je ponaučením pre nás všetkých

Únia sa musí poučiť z brexitu, píše francúzsky prezident Emmanuel Macron v otvorenom liste pred eurovoľbami. Macron navrhuje rozsiahle plány na prepracovanie Únie po odchode Británie. Text nazvaný Za európsku obnovu obsahuje aj návrh na vznik európskeho azylového úradu či klimatickej banky.

Do konca roka by sa podľa jeho predstáv mala uskutočniť európska konferencia, ktorá by navrhla reformu európskeho projektu.

Liberálny francúzsky prezident v liste kritizuje aj nacionalistov a vyjadruje nádej, že v reformovanej Európe by svoje miesto opäť našla aj Británia.

Otvorený list zverejnil Elyzejský palác na svojej stránke vo všetkých jazykoch únie vrátane slovenčiny.

Nadchádzajúce eurovoľby budú podľa Macrona „rozhodujúce pre budúcnosť nášho kontinentu“. „Nikdy od druhej svetovej vojny nebola Európa taká dôležitá. A napriek všetkému nebola Európa nikdy v takom nebezpečenstve,“ napísal na začiatku svojho otvoreného listu Macron, ktorý za tri piliere „európskej renesancie“ označil slobodu, ochranu a pokrok.

Zriadenie európskeho azylového úradu

Text obsahuje viacero konkrétnych návrhov, napríklad v záujme zachovania slobody by mala byť vytvorená agentúra, ktorá by mala chrániť európske demokracie pred zásahmi do ich volieb, a malo by byť zakázané financovanie európskych politických strán z krajín mimo EÚ. Z internetu je podľa neho treba odstrániť nenávistné slovné útoky.

V oblasti migrácie Macron navrhol revíziu schengenského systému, vytvorenie spoločnej pohraničnej polície a európskeho azylového úradu. Každá krajina, ktorá chce byť členom schengenu, musí byť podľa Macrona zodpovedná, a teda prísne kontrolovať hranice, a zároveň musí byť solidárna.

Solidarita podľa neho tkvie v „spoločnej azylovej politike so spoločnými pravidlami prijímania a odmietania“. Macron sa vyslovil aj za nadviazanie užších väzieb s Afrikou.

Europa first

Ako súčasť snahy o dosiahnutie cieľov parížskej klimatickej dohody by podľa neho mala vzniknúť klimatická banka, ktorá by financovala ekologické projekty. Posilniť by sa mala v EÚ aj kontrola kvality potravín.

V hospodárskej oblasti Macron vyzval na reformu politiky konkurencieschopnosti a obchodnej politiky. Spoločnosti, ktoré ohrozujú strategické záujmy Európy či jej hodnoty v oblasti ekológie, ochrany dát, rovnakého odmeňovania či platenia daní, by mali byť potrestané či rovno zakázané.

V strategických odvetviach a pri verejných zákazkách by Európa mala rovnako ako USA či Čína pristúpiť k politike „Európa na prvom mieste“.

Zaviesť by sa podľa Macrona mala aj celoeurópska minimálna mzda, ktorej výška by bola prispôsobená situácii v jednotlivých členských krajinách.

Brexit je symbolom krízy Európy

Reformou by však mala prejsť celá Európska únia. Do konca roka by chcel francúzsky prezident usporiadať „konferenciu pre Európu“, ktorá by mala navrhnúť „všetky potrebné zmeny nášho politického projektu“, a to bez akýchkoľvek „tabu“. Pokojne by podľa neho mohlo dôjsť aj na revíziu úniových zmlúv.

Plánovaný odchod Británie z Únie Macron označil za „symbol krízy Európy“, ktorá nebola schopná reagovať na obavy ľudí v súčasnom svete. Brexit je však podľa neho zároveň „pascou“, do ktorej Britov vlákali lživými tvrdeniami nacionalisti, ktorí využívajú hnev a všetko odmietajú bez toho, aby mali vlastný plán.

V reformovanej Európe by podľa Macrona ľudia získali osud späť do vlastných rúk. „Som si istý, že v takej Európe by si Spojené kráľovstvo našlo svoje miesto,“ dodal francúzsky prezident.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Európska únia

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie