Denník N

Knieža Schwarzenberg: Ak si Slováci zvolia prvú prezidentku, budú na míle pred nami

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po blahorečení Jána Pavla II. nasledovala recepcia a koho tam nevidím? Schustera! Prišiel ku mne, objal ma. Ja som si povedal: Spoznal som ťa ako komunistu a teraz si na pápežovom blahorečení? spomína v rozhovore knieža Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg trávi už dlhší čas v nemocnici, kde čaká na operáciu srdca. Bývalý český minister zahraničia a niekdajší prezidentský kandidát pre český Deník N urobil výnimku a v nemocničnej izbe sa rozhovoril o Zemanovom číhaní v tŕstí, o Trumpovom sklamaní z Kim Čong-una i o tom, prečo je slovenská občianska spoločnosť vyspelejšia ako česká a či by bola Zuzana Čaputová dobrou prezidentkou.

Vidíme sa v nemocnici, kde ležíte už asi tri týždne. Ako vám je?

Ide to, ide to. Ďakujem. Začalo sa to pred tromi mesiacmi, keď som mal zápal pľúc. A odvtedy mi bolo horšie a horšie. Síce som ten zápal pľúc vyliečil, ale cítil som sa mizerne. Kvôli deťom som bol na Vianoce vo Viedni, poslali ma do nemocnice, ale doktori nič nevyriešili, na nič neprišli. A potom som sa vrátil do Prahy. Tu zistili, že mám príliš veľa draslíka v krvi.

To je pre srdce veľmi nebezpečné.

Potom ma veľmi dôkladne vyšetrovali, echo, všetko. Preskúmali tiež srdce a zistili, že chlopňa, ktorú mi nasadili pred dvanástimi rokmi v Innsbrucku, sa rozlúčila. A teda sa mi ťažko dýcha. Takže mi teraz nasadia novú chlopňu.

Lenže vy ste alergický na heparín, takže nesmiete dostať narkózu…

Áno. Preto sa toto operuje len v najväčšej núdzi. Vždy sa to môže podariť a vždy sa to môže nepodariť. Mám vyše 81 rokov, tak už by bol čas ísť.

To nehovorte… Opisujete, aké zdravotné problémy vás posledné mesiace trápili. Nestalo sa ešte, že by prišla chvíľa, keď by uvädol váš záujem o verejné dianie a politiku?

Neuvädol. Ešte ma to zaujíma. Stále ma tu ľudia štvú.

Je vaša túžba slúžiť tejto krajine stále rovnako silná?

Áno. K tomu som bol vychovaný.

Ako sa dá zniesť fakt, že vy túžite slúžiť tejto krajine, a pritom záujem o vašu službu upadá?

Pozrite sa, veď som starý dedko. To je normálne.

Nie je to normálne. Miloš Zeman je tiež starý dedko.

Je mladší než ja.

Ale nevyzerá na to.

Lenže je vo funkcii. Ja funkciu nemám. Vtedy záujem automaticky opadáva.

V jednom rozhovore ste povedali: „Keď bol pod oknami Černínskeho paláca nájdený Jan Masaryk, mal som jedenásť a hovorili sme o tom s rodičmi. Vďaka tomu som vedel, čo sa stalo – že je to vražda a posledný klinec slobodnému štátu. Bol som práve chorý, v župane som sa potom postavil na posteľ a prisahal, že budem za slobodu bojovať. To určovalo celý môj život – niečo som sľúbil a snažil sa to naplniť.“

Nebolo to na posteli. Stál som pri rádiu. Ale inak je to celé pravda. Je to ako taká hlúpa historka z Rýchlych šípov, však? To bolo obdobie, keď sme všetci čítali Rýchle šípy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie