Denník N

O domácej nutelle

Ak by Richard Sulík uvažoval logicky a nastala by u neho sebareflexia, musel by uznať, že je potrebné zmeniť rétoriku i štýl politiky.

Autor je spisovateľ

O dva mesiace sú tu voľby do európskeho parlamentu, najdôležitejšie od vzniku Únie. Pri vzrastajúcej podpore nacionalistov a euroskeptikov sa hrá o budúcnosť kontinentu. V našom parlamente to však vôbec nevyzerá, že by sme boli súčasťou vyspelej Európy a že by nám na niečom záležalo. Nielen vyjadreniami sa rýchlymi krokmi posúvame na východ, a i keď v spoločnosti pred prezidentskými voľbami panuje nádej a občas i nadšená atmosféra, prieskumy verejnej mienky týkajúce sa podpory politických strán vyzerajú v tomto zmysle katastroficky.

Aký má súčasné Slovensko obraz v Európe a čo okrem korupcie, mafie a kašľania na zmluvy a zákony jej ponúka? Stačia tri dôležité správy: nemecké súdy potvrdili, že vietnamská tajná služba uniesla svojho občana s pomocou nášho vládneho špeciálu, z Talianska sa dozvedáme, že člen Ndranghety podozrivý z pašovania kokaínu cez slovenské colné sklady si telefonuje s naším predsedom vlády a poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre spravodlivosť a občianske slobody v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyjadrili vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ale aj nad nezávislosťou orgánov činných v trestnom konaní a súdov na Slovensku.

Rok od vraždy sa takmer denne objavujú nové a nové kauzy tejto vlády, ktoré nám robia hanbu na celom svete a opozičné parlamentné strany pritom strácajú podporu. Výsledkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie