Denník N

Robí na novej štátnej nemocnici, prišla z Penty: Skepticizmus od ľudí cítiť a ja sa im vôbec nečudujem

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jana Kišková pracuje na ministerstve zdravotníctva a má na starosti technickú prípravu novej nemocnice v Bratislave. Predtým pracovala na príprave nemocnice Penty, ktorá má vzniknúť na Boroch. Za to ju kritizuje napríklad šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

Jana Kišková sa doteraz bežne pre médiá nevyjadrovala. Denníku N poskytla rozhovor o príprave novej nemocnice v Bratislave, ktorá sa stále odkladá. Hovorí sa o nej 30 rokov, ale doteraz sa nezačali ani búracie práce starého skeletu na Rázsochách.

V rozhovore sa dočítate: 

  • v akom štádiu je príprava nemocnice na Rázsochách,
  • ako bude vyzerať rekonštrukcia nemocnice v Ružinove,
  • prečo stavba štátnej nemocnice mešká,
  • aké nálady sú medzi lekármi a sestrami,
  • ako reaguje na kritiku, že pracovala pre Pentu.

Do rozhovoru vstupuje aj jej kolega z ministerstva Michal Machánek.

Kedy ste boli naposledy v Univerzitnej nemocnici Bratislava?

Jana Kišková: V novembri sme boli v Ružinove. Od septembra sme sa stretávali s lekármi a prechádzali sme si jednotlivé oddelenia – od trinásteho poschodia po spodné, centrálnu sterilizáciu, diagnostiku. Prešli sme si kuchyňu, šatne, jednoducho všetko, čo tvorí nemocnicu a je jej súčasťou.

Mala by tak, ako vyzerá Ružinov, vyzerať univerzitná nemocnica v hlavnom meste?

Jana Kišková: Určite nie.

Keď hovoríte s lekármi o Rázsochách, veria vám, že ešte vôbec budú postavené?

Jana Kišková: Skepticizmus cítiť a ja sa tým ľuďom vôbec nečudujem. Tridsať rokov tu niekto rozpráva o Rázsochách. Na druhej strane, stretnutia boli veľmi ľudské, vážili si, že sa o nich niekto zaujíma, že ich vypočujeme. Často sme počúvali, že dúfajú, že sa niečo konečne pohne. Rozumieme, že sú skeptickí, ale majú nádej, že by sa to mohlo podariť, a my ich nechceme sklamať. Robíme všetko pre to, aby sme naštartovali rekonštrukciu Ružinova a nemocnicu Rázsochy.

S kým ste sa rozprávali? Len s primármi či prednostami?

Jana Kišková: Problematiku konzultujeme so všetkými zložkami personálu, ktorých sa to týka. Takisto aj so sestrami. Boli dokonca dni, keď som prišla ráno o pol siedmej na sedenia do nemocnice, aby som navnímala, ako fungujú.

Lekárske odborové združenie poslalo premiérovi list, v ktorom píšu, že lekári z univerzitnej nemocnice vám nedôverujú. Že celý projekt, ktorý ste im predstavili s 578 lôžkami, je zlý, a že treba aspoň 1200 postelí, aby tá nemocnica mala význam.

Jana Kišková: Keď som sa s nimi v Ružinove rozprávala, necítila som z nich, že by nám nedôverovali. Vnímajú nás ako jeden tím, ktorý robí na Rázsochách aj na Ružinove. Ak by neverili našej práci na Ružinove, tak nám neveria ani na Rázsochách. Stále sme to my, ktorí oproti nim sedíme.

Často padá argument, že nie ste lekári. Cítili ste v tých rozhovoroch, že vám nedôverujú a myslia si, že neviete, na základe čoho sa rozhodujete?

Michal Machánek: Rozhodujeme sa na základe presných analýz nášho Inštitútu zdravotnej politiky a zároveň odborných diskusií so všetkým stranami, ktoré na projekte participujú. Zároveň si treba uvedomiť, že personál, ktorý pracuje v Ružinove, chceme zastabilizovať pre túto nemocnicu a na Rázsochy by po ich dostavaní a uvedení do prevádzky smerovali zase zamestnanci z Kramárov.

List bol mierený aj priamo proti vám, pani Kišková. Teraz hovoríte, že vám lekári v UNB dôverujú, ale v liste píšu, že zámerne zdržiavate projekt Rázsoch, aby Penta postavila nemocnicu na Boroch skôr?

Jana Kišková: Netuším, kto konkrétne písal list. Ja som prišla na ministerstvo nie preto, aby som riešila veci tohto typu, chcela som a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie