Denník N

Islamský štát ovláda posledné ulice, ženy v táboroch veria v jeho vzkriesenie

Manželky členov Islamského štátu. Ilustračné foto - TASR/AP
Manželky členov Islamského štátu. Ilustračné foto – TASR/AP

Vysoký počet žien z Islamského štátu prichádza do utečeneckého tábora tehotných.

V čase najväčšej slávy na jeho území žilo osem miliónov obyvateľov. Dnes je to odhadom 1500 bojovníkov a neznámy počet civilistov.

V roku 2014 mal kalifát rozlohu dvakrát väčšiu ako Slovensko. Dnes mu zostalo iba niekoľko ulíc v malom meste na brehu rieky Eufrat.

Islamský štát alebo tiež Dáiš zažíva ako akýsi protoštát posledné dni svojej existencie. Kurdské vojská za podpory koalície Britov, Francúzov či Američanov koncom minulého týždňa obnovili ofenzívu na mesto Baghúz, ktoré ako posledné mesto ovládajú extrémisti z Dáišu.

Obsadiť by ho mohli za niekoľko najbližších dní. A hoci Dáiš prestane fyzicky existovať, ideológia nezmizne. Očakáva sa, že bojovníci prejdú do podzemia, odkiaľ budú pokračovať v gerilovej vojne.

Kurdi zo Sýrskch demokratických síl počas oddychu. Foto – TASR/AP

Ich deň, naša noc

Sýrske mesto Baghúz neďaleko hraníc s Irakom by na miestne pomery bolo dobrým miestom pre život. Ako píše reportér Daily Telegraph, zimy sú tu mierne, pôda úrodná, nachádzajú sa tu sady so stromami s granátovými jablkami a palmové háje. Pred vojnou tu žilo asi desaťtisíc ľudí.

V súčasnosti je však mesto obkľúčené, mnohé domy sú zbombardované a cesty plné kráterov. Vojna o Baghúz sa začala už v januári, keď kurdské vojská s podporou zo Západu obsadili mesto. Bojovníci Islamského štátu ho však znova dobyli a odvtedy sa bránia.

Ostreľovači, samovražední atentátnici (niektorí na bicykloch) a teplom navádzané strely počas dňa pomáhajú bojovníkom držať pozície. V noci ich však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie