Denník N

František Mikloško a otázka jeho priorít

Foto - Facebook
Foto – Facebook

Mikloško nepaktuje ani by nikdy nepaktoval s Kotlebom. Fotografia, na ktorej si podávajú ruky, ho napriek tomu diskvalifikuje.

Autor Cynickej obludy

Internetom koluje fotka, na ktorej v kostole prezidentský kandidát František Mikloško podáva ruku prezidentskému kandidátovi Marianovi Kotlebovi. Mikloško sa na nej na Kotlebu okrem podania rúk aj srdečne usmieva.

Keď fotka obehla sieťami prvýkrát, ľudia ju postovali s úmyslom ukázať na Mikloška, že „Aha, aký je to kamoš s Kotlebom!“. Toto je, samozrejme, zlá interpretácia. František Mikloško nie je kamarát s Marianom Kotlebom, od fašistických myšlienok sa vždy dištancoval. Chápem, že v krajine, kde kresťanské osobnosti od Čarnogurského až po Kuffu, alebo dokonca oficiálnych predstaviteľov cirkvi veľmi radi s kotlebovcami koketujú, je toto lákavá interpretácia a chuť skríknuť „Ja som vám to vravel, všetci títo kostolníci sú rovnakí!“ je v istej bubline (do ktorej sám patrím) silne prítomná, ale jednoducho nie je to tak. Mikloško a Kotleba nie sú kamaráti. Bodka.

František Mikloško sa proti tomu, aby bol akokoľvek spájaný s Kotlebom, silne ohradil a poskytol vysvetlenie, ako a kedy fotografia vznikla. Takže keď o pár dní neskôr zaplavila internet druhýkrát, bolo to už v korektnom kontexte: je to starší záber a zachytáva časť liturgie, pri ktorej si účastníci podávajú ruku so svojimi susedmi. Niektorí vravia, že len s tými naľavo a napravo, iní, že aj s tými, čo sedeli za nimi a pred nimi. Pre nás neznabohov je to niečo podobné, ako keď si futbalisti povinne pred zápasom podávajú ruky so svojimi súpermi.

Je to znak rešpektu, prísľub fair-play, vyjadrenie úcty k súperovi. Ten v tom momente nie je súper, ale predovšetkým človek, s ktorým sa delíte o lásku a vášeň k futbalu, tak ako všetci v tom kostole sú v danej chvíli ľudia deliaci sa o rovnakú vieru. V prípade kostola aj ihriska zastrešujúce organizácie – UEFA aj cirkev – od svojich zverencov toto gesto formálne vyžadujú. Nepodať ruku by bolo porušením pravidiel liturgie a bol to vraj Kotleba, kto si sadol za Mikloška, keď ten už sedel a nemohol nijako ovplyvniť, vedľa koho sa v kritickom momente podávania rúk bude nachádzať.

Nie, s Kotlebom nepaktuje

Všetko prehrmelo, ozvali sa extrémne aj zmierlivé hlasy z oboch strán, môžeme ísť ďalej, prezidentské voľby na takéto malichernosti čakať nebudú a zajtra už sa kolektívne hádame o niečom inom. Dohra je, že Mikloškovi fanúšikovia vrátane jeho samotného sa očividne cítia ukrivdení, neprávom pošpinení a v tomto čase to vnímajú ako podlú, špinavú antikampaň. Ostala po tom celom pachuť a toto je presne to miesto, kde si dovolím tvrdiť, že Mikloško si tú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

František Mikloško

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie