Denník N

Od Pražského výběru po Erin Brockovichovú: od začiatku sme sledovali Čaputovej kampaň

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na mítingoch pokojne oslovovala vetami o spájaní a občas to už pôsobilo ako vety vystrihnuté z motivačnej literatúry. V prípade Čaputovej to zaberá, ľudia tlieskali a na fotografiu s ňou čakali v dlhom rade aj hodinu.

Bolo to nečakané. Michael Kocáb zrazu zastavil celú kapelu. Bolo výrazne po polnoci, koncert na výročie Nežnej revolúcie bol dobre rozbehnutý a frontman Pražského výběru si zrazu na pódium zavolal „svoju prezidentku“.

Kultový Pražský výběr takto podporil Zuzanu Čaputovú v čase, keď jej dával šance na úspech málokto. Pôsobilo to ako želanie a gesto voči niekomu, kto je vám sympatický. Ona v tom čase najčastejšie odpovedala na otázku, či odstúpi v prospech Roberta Mistríka.

Dnes je z podpredsedníčky Progresívneho Slovenska favoritka volieb, Mistrík odstúpil v jej prospech a podporili ju takmer všetky opozičné strany aj prezident Andrej Kiska. Tu je jej volebný príbeh.

Len propagácia strany

Keď sa vrátime na začiatok, tak Čaputová vlani najprv musela presviedčať, či to myslí vážne, že chce byť prezidentkou.

V prvých prieskumoch mala len štyri percentá, takže sa hneď ponúkala úvaha, že jej ide hlavne o zviditeľnenie mimoparlamentného Progresívneho Slovenska, ktoré sa potrebovalo šplhať vyššie v prieskumoch verejnej mienky. Ona žiadnu „akože kampaň“ nepripúšťala, ale aj tak sa čakalo, že sa napokon vzdá v prospech Mistríka.

Ešte aj v polovici februára ju na to vyzýval líder OĽaNO Igor Matovič. Už krátko potom sa však náhle zmenila nálada.

Zuzana Čaputová v Dunajskej Strede. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Zo 4,1 percenta v novembri na 44,8 percenta vo februári. To tu ešte nebolo, a už ani nebude,“ napísal na Facebooku politický marketér Radovan Choleva. Aj on najprv tvrdil, že vyhrá Šefčovič, v polovici februára to už na Facebooku verejne korigoval.

O tom, kto sa má vzdať, sa na začiatku kampane hovorilo veľa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie