Denník N

Zoznam kandidátov na ústavných sudcov – nová zostava bez Roberta Fica

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované (po vzdaní sa kandidatúry Evy Fulcovej) Na deväť voľných miest ústavných sudcov kandiduje 29 skúsených právnikov a právničiek. Až 24 z nich kandidovalo v predchádzajúcej voľbe, ich profily sme doplnili o výpovede pred ústavnoprávnym výborom.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov bez účasti predsedu Smeru Roberta Fica bude mať v marci úplne iný náboj. Expremiér pritiahol veľkú pozornosť verejnosti, no aj teraz by mala verejnosť sledovať, kto sa chce na Ústavný súd dostať. Medzi kandidátmi už nie sú kontroverzné mená ako sudcu Juraja Sopoligu či štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej.

Niekomu môže chýbať aj uznávaný ústavný právnik a poslanec za Most-Híd Peter Kresák či právnik a bývalý ústavný sudca Ján Drgonec a bývalý sudca na Európskom súde pre ľudské práva Ján Šikuta. Chýbajú aj uchádzači, ktorí počas verejného vypočutia na ústavnoprávnom výbore zanechali dobrý dojem. Či už je to Martina Jánošíková, alebo Ján Štiavnický.

Kandiduje 29 právnikov, sudcov, prokurátor či advokátov. Ich profily sme pripravili zo životopisov a motivačného listu. Pri 24 uchádzačoch sme dodali aj to, čo odprezentovali pred poslancami ústavnoprávneho výboru počas vypočutia. Súčasťou stručných vizitiek je aj to, koľko hlasov hlasov v predchádzajúcej voľbe získali.

Pavol Boroň (56)

Bývalý poslanec KDH v rokoch 1990 až 1992. Začínal ako právnik v štátnej správe. Stál pri vzniku Národnej banky Slovenska, bol historicky prvým riaditeľom legislatívneho odboru. Neskôr bol spätý s Maticou slovenskou, ktorú právne zastupoval a bol aj predsedom jej miestneho odboru v Banskej Bystrici. Stal sa aj členom dozornej rady Neografie, teda matičnej tlačiarne.

Od roku 2004 je advokátom. Publikačnú činnosť si neuvádza. Jeho motivačný list je zhrnutím jeho 33-ročnej právnickej praxe. Tvrdí, že v právnickej praxi sa vždy snažil vystupovať čestne, zodpovedne, profesionálne a s patričnou mierou pokory. Tieto vlastnosti spolu s nezávislosťou od akýchkoľvek vonkajších vplyvov označil za rozhodujúce predpoklady na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu, čo je post, ktorý považuje za vrchol kariéry každého právnika.

Navrhovateľ: Nezaradený poslanec Rastislav Holúbek, pôvodne z klubu Sme rodina

Katarína Čechová (58)

Advokátka s tridsaťštyriročnou praxou a skúsenosťami zo zahraničia. Za jej nomináciou je síce ombudsmanka, tá sa netají, že Čechovú vybrala na základe odporúčania mimovládnych organizácií, či už Ligy proti rakovine, alebo združenia Divadlo Malá scéna STU.

V rokoch 2002 až 2005 viedla pobočku kancelárie Čechová & Partners v Bruseli a bola zapísaná aj ako euroadvokát. Získala aj medzinárodné ocenenia. Je aj dlhoročnou konkurznou správkyňou a rozhodkyňou pre medzinárodné spory vo Viedenskom medzinárodnom arbitrážnom centre a na Rozhodcovskom súde Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory.

„Svoju profesiu advokáta som vždy vnímala ako profesiu robotníka na poli práva, ktorý môže a musí pracovať s tým, čo zákon káže a dovoľuje,“ napísala v motivačnom liste.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie