Denník N

V práci aj s tetovaním alebo piercingom

Kostým a oblek, krátke nohavice a žabky, decentné líčenie alebo nápadné tetovanie. Každý sa v práci cíti dobre v niečom inom. Ako má nastavené pravidlá firma na Slovensku, pre ktorú pracujú ľudia desiatok národností?

Lukáš Jaborka pracuje pre globálnu spoločnosť Dell. Keď sa o prácu pred dvoma rokmi uchádzal, obliekol si na pohovor košeľu s dlhým rukávom, ktorý zakryl jeho potetované predlaktia. Ako dnes sám hovorí, nebolo to preto, aby tetovania skrýval. „V Dell má tetovania tak štvrtina ľudí. Nie u všetkých je to vidieť, ale viacero kolegov sa mi prihovorilo, keď videlo moje ruky a vtedy som sa dozvedel aj ja o ich tetovaniach.“

Prvé tetovanie si nechal urobiť, keď mal 20 rokov. Nechal sa tetovať spolu s mamou a zvolil si malý ornament v štýle „tribal“. Neskôr pribudli ďalšie. „Tetovania mám len na rukách. Nemám na to žiaden špeciálny dôvod, jednoducho sa mi páčia a sú mojou súčasťou. Na jednej ruke mám príslovie pravda oslobodzuje v latinčine a na druhej mám geometrické tvary, lebo mám rád symetriu,“ hovorí Lukáš.

Vitajte v Dell

Keby sme mali Dell opísať štyrmi slovami, povedali by sme „dynamika – profesionalita – kooperácia – tetovanie“. Hľadáme ľudí, ktorí k týmto štyrom slovám pridajú niečo vlastné a jedinečné. Nájdi si svoju pozíciu u nás na karieravdell.sk

Hviezdičky spoza goliera

Keď šiel pred dvoma rokmi na pohovor, všimol si, že tetovanie má aj jeho budúca šéfka. „Mala decentné hviezdičky na krku a ďalší vzor na predlaktí. V Dell vo všeobecnosti nejde o to, kde, ale skôr, čo máte vytetované. Nič hanlivé alebo urážlivé by sa netolerovalo,“ vysvetľuje Lukáš. V bratislavskom centre Dell by ste našli piercing v obočí, v jazyku, či vlasy upravené do štýlu afro vrkôčikov alebo dreadov. Na piercing alebo tetovanie sa v Dell pozerajú ako na vyjadrenie vlastného štýlu, jedinečnosti a osobnosti.

Pre spoločnosť len v Bratislave pracujú ľudia viac ako 40 národností a podpora diverzity tu už dlho patrí medzi základné a vžité hodnoty. „V Dell môže byť každý sám sebou a pokiaľ je tetovanie týmto prejavom, prečo nie? Ľudia to vnímajú ako doplnok, spôsob vyjadrenia vkusu a bežnú súčasť života. Aj v rámci práce je veľmi dôležité aby sa človek cítil dobre a robil to, čo ho baví,“ vysvetľuje Silvia Jeleníková, ktorá je spoluzodpovedná za vedenie Dell v Bratislave.

Šaty robia človeka

Americká spoločnosť Stormline, ktorá vyrába pracovné oblečenie, urobila v roku 2017 prieskum o pravidlách obliekania v zamestnaní. Väčšina z 1 000 opýtaných uviedla, že je pre nich dôležité, ako chodia oblečení ich kolegovia. 68 % účastníkov prieskumu tvrdí, že ak si ich spolupracovníci dajú na zovňajšku záležať a obliekajú sa primerane svojej pozícii, pôsobia pre nich dôveryhodnejšie. Firemné prostredie zvyčajne vyžaduje dlhé nohavice, košele, blúzky a saká. Aj podľa personalistov má zmysel, aby malo odievanie v práci svoje hranice. „Príliš odhaľujúce oblečenie do pracovného prostredia nie je vhodné. Akékoľvek oblečenie so slovami alebo obrázkami, ktoré môžu byť urážlivé pre ostatných zamestnancov nie sú prípustné,“ upozorňuje Silvia Jeleníková.

„Oblečenie, ktoré od nás vyžadujú firemné predpisy mi vyhovuje. Prispôsobujem ho tomu, čo ma v práci čaká. Ak je to prezentácia alebo stretnutie s vysoko postaveným nadriadeným, oblečiem si košeľu aj s kravatou, ale nechodím tak každý deň,“ uzatvára Lukáš Jaborka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie