Denník N

Macronov list o renesancii Európy viac ocenili v Nemecku a Bruseli ako v Paríži

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto - TASR/AP
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Francúzske denníky si všimli, že Emmanuel Macron opakuje svojho predchodcu Nicolasa Sarkozyho. Z Bruselu mu odkázali, že niektoré jeho návrhy už riešia.

Nazval to veľkolepo – „renaissance“, čo v preklade znamená aj obnova, a hrdo k tomu pridal ešte Európu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je s ňou spätý už od začiatku. Elyzejský palác preberal za zvukov hymny EÚ, predvolebnú kampaň postavil nielen na zápase proti Marine Le Penovej, ale hlavne na obrane európskych hodnôt, čo rád pripomínal britskej premiérke Therese Mayovej aj americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Ani nie tri mesiace pred voľbami do Európskeho parlamentu a tri týždne pred brexitom predstavil svoju víziu EÚ, ktorá prvotne vznikla ako garancia mieru na kontinente.

„Nikdy na to nezabudnime. Tento projekt nás neustále chráni,“ napísal v otvorenom liste, ktorý v pondelok večer publikovali najväčšie francúzske aj európske denníky v 28 členských krajinách.

Bola to však iná obrana EÚ ako tá, ktorú v septembri 2017 sľuboval pred študentmi Sorbony. Macronove najnaliehavejšie návrhy sa týkali medzinárodnej spolupráce, predovšetkým bezpečnosti a obrany, a nie ekonomiky a eura.

Slovo „eurozóna“ sa v jeho liste neobjavilo ani raz, hoci na francúzskej univerzite ho spomenul osemnásťkrát, pripomína denník Le Monde.

Zmenili sa totiž podmienky. Pred takmer dvomi rokmi bolo Nemecko ako najväčší francúzsky spojenec paralyzované zostavovaním vlády. Berlín to však už má za sebou a môže spolu s Parížom bojovať o EÚ v čase blížiaceho sa brexitu a európskych volieb, pred ktorými sa posilňujú populisti. Vystúpenie Británie z Únie označil Macron za európsku pascu.

„Kto povedal občanom Spojeného kráľovstva pravdu o ich budúcnosti po brexite? Kto im povedal, že stratia prístup na európsky trh? Kto hovoril o ohrození mieru v Írsku, keď sa obnovia staré hranice?“ pýtal sa.

Reformy a návrhy

Na štyroch stranách predstavil Macron desiatky návrhov na zachovanie EÚ. Navrhol vznik európskeho azylového centra či agentúry na ochranu demokracie proti kybernetickým útokom.

Noviny La Libération v reakcii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie