Denník N

Maroš Šefčovič o stave republiky: Spojme sa

Kandidátov na prezidenta Zuzanu Čaputovú a Maroša Šefčoviča sme požiadali, aby si predstavili, ako by vyzerala ich Správa o stave republiky. Tu je text Maroša Šefčoviča.

Slovensko je dnes rozdelené. Nielen medzi ľavicu alebo pravicu, či medzi podporovateľov Ruska alebo Ameriky. Je rozdelené medzi ľudí, ktorí sa nevedia spolu rozprávať. Rozkol v našej spoločnosti začína deliť rodiny, priateľstvá a vzťahy v práci. Tento náš vnútorný spor nás ako krajinu oslabuje a odvádza našu pozornosť od zásadných výziev, pred ktorými stojíme.

Deje sa to v tom najnevhodnejšom čase. Aj Slovensko je testované z východu i západu. Spojené štáty sa začínajú báť ekonomicky silnej Európy a nahlas sa hovorí o clách, ktoré by ohrozili aj pracovné miesta na Slovensku. Rusko a Čína sa takisto snažia všemožne oslabiť Európu a jej jednotu. Do toho nás zaskočila migračná kríza, na ktorú Európa nebola pripravená. A trvalo dlho, kým aj ostatné štáty pochopili, že Slovenskom presadzovaný model riešenia je ten najúčinnejší. Brexit a oslabenie Európy zvnútra je tým posledným úderom pre európsky projekt, ktorý priamo ohrozuje desaťtisíce Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, ale nepriamo aj nás ostatných.

Ak sa v tejto atmosfére nevieme doma dohodnúť ani na tom, či je dobré, že deti dostanú obed v škole zadarmo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Politici píšu

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie