Denník N

Medvede s prístupom k ľudskej strave majú kratší zimný spánok

Ako vplýva konzumácia odpadkov na správanie medveďov? Foto – TASR
Ako vplýva konzumácia odpadkov na správanie medveďov? Foto – TASR

Krátka hibernácia medveďov je spojená s rýchlejším bunkovým starnutím, možno aj vyššou agresivitou zvierat voči ľuďom. Priemerne na našom území zrania medvede troch ľudí ročne, nikto nebol zabitý už celé storočie.

Medveď hnedý žije na Slovensku vo väčšine pohorí stredného a severného Slovenska vrátane severovýchodu. Táto šelma patrí medzi veľmi inteligentné zvieratá a dokáže dokonca používať nástroje.

V súčasnosti sa medvede živia okrem prirodzene sa vyskytujúcej potravy aj „ľudskou potravou“ – ide o odpadky a poľnohospodárske plodiny z polí a sadov. Zver sa k nim dokáže dostať bez väčších problémov.

Táto strava môže byť pre zvieratá škodlivá, keďže nemusí obsahovať dostatok potrebných živín, môže obsahovať toxické zlúčeniny alebo spôsobovať a rozširovať ochorenia, najmä v prípade konzumácie odpadkov.

Okrem toho mení konzumácia uvedenej stravy správanie medveďov a vedie aj k zmenám na bunkovej úrovni. Vyplynulo to z novej štúdie skupiny amerických vedcov, ktorý vyšla minulý mesiac v časopise Scientific Reports.

Kratšia hibernácia, kratšie teloméry

Vedci na čele s Rebeccou Kirbyovou skúmali vplyv konzumácie ľudskej stravy na populáciu medveďa čierneho, ktorý sa bežne vyskytuje v severnej Amerike.

Sledovali 30 samíc vo veku 2 až 24 rokov v štáte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie