Denník N

Najprv umyjú podlahy a až potom hrajú. Mladí divadelníci vytvorili v Bratislave nový divadelný priestor

Členovia trojice divadelných zoskupení v novom divadle Miesto M. Foto N - Vladimír Šimíček
Členovia trojice divadelných zoskupení v novom divadle Miesto M. Foto N – Vladimír Šimíček

Doteraz kočovali po rôznych provizórnych priestoroch, no teraz už majú kľúče od vlastného miesta. Od miesta, kde sa kedysi vyrábalo šampanské a skladovali kulisy divadla Astorka.

Už na prvé počutie to znie ako dosť dobrý základ pre mladých divadelníkov, ktorých okrem túžby robiť divadlo po svojom spája aj fakt, že sa všetci narodili okolo roku 1990 ako prvá porevolučná generácia. Zaujíma ich politika aj vzťahy a neštítia sa toho, že kým začnú hrať, treba umyť podlahy, vybaviť elektrikára alebo vybúrať nejakú tú priečku.

Tri mladé divadelné zoskupenia – Divadlo Petra Mankoveckého (DPM), GAFFA a Uhol_92 – sa dali dohromady a vytvorili nový „kamenný“ divadelný priestor s názvom Miesto M.

Sídli na Mickiewiczovej ulici v Bratislave a na úvod ponúka spolu asi šesť rôznorodých predstavení trojice zoskupení mladých hercov, režisérov a dramaturgov, ktorí sa spoznali ešte na škole a rozhodli sa spolupracovať aj naďalej, napriek tomu, že to nie je vždy práve jednoduché.

„Nechceme robiť divadlo ako produkt. Chceme robiť iné divadlo. A fascinujúce pritom je, že pre každého z nás znamená robiť iné divadlo niečo odlišné. Podobné je to asi iba v tom, že ho chceme robiť tak, ako to považujeme za dobré,“ hovorí herec Peter Tilajčík.

Alžbeta Vrzgula a Peter Galdík zo združenia Uhol_92, ktoré založili vo februári 2017. Doteraz vytvorili tri inscenácie: Hranice_92, vNořen a Folklore not war a jeden kratší tanečný výstup: Folklore not war × Na vzduchu. Hranice_92 boli vybrané do programovej línie Nájdená budúcnosť festivalu Nová dráma 2018 a Folklore not war hosťovalo na festivale Pohoda 2018. Koncept vNořen vznikol na open call pražského divadla Venuše ve Švehlovce a projekt bol vybraný pre realizáciu a uvedenie na festivale Venušiny dny 2018. V roku 2019 Uhol_92 pripravuje dve premiéry, z toho jednu v spolupráci s Divadlom Pôtoň. Foto N – Vladimír Šimíček

Robiť divadlo a mať svetlá nie je samozrejmosť

Potreba vlastného priestoru bola obrovská a každou ďalšou inscenáciou sa len zväčšovala. „Na začiatku každej novej hry sme boli nadšení, že ideme robiť niečo nové, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie