Denník N

Čaputovej štáb reaguje na útoky inak, než radia príručky

Jeden z najvirálnejších hanopisov na Zuzanu Čaputovú sa týkal priamo jej otca.
Jeden z najvirálnejších hanopisov na Zuzanu Čaputovú sa týkal priamo jej otca.

Vo voľbách 2014 to boli hlavne nálepky a anonymné letáky. V súčasnosti sa hlavným rajónom antikampane stal Facebook.

Pred pár dňami sa Facebookom šíril jednoduchý obrázok s antisemitským motívom. Bola na ňom fotka mladej Zuzany Čaputovej a informácia, že pri známej kauze pezinská skládka údajne bojovala len za biznis svojho otca. „Má vyvolený pôvod, hrdo sa hlási k Izraelu, podnikal s milionármi,“ písal anonymný autor o jej otcovi.

Čaputová neskôr priznala, že takáto antikampaň sa jej osobne dotkla. Pre denník SME vysvetlila, že príspevok nielenže obsahoval výmysly, ale navyše riešil jej otca, ktorý sa lieči na rakovinu.

„Najviac mi to príde absurdné z toho dôvodu, že v Pezinku máme kvôli starej skládke, neuzavretej a nebezpečnej, zvýšený výskyt rakoviny. Paradoxne môj otec je onkologický pacient, to je presne tá antikampaň, ktorá sa ma dotýka,“ hovorila pre SME.

Príspevok mal na Facebooku úspech, viac než šesťtisíc užívateľov ho zdieľalo svojim známym. Vďaka tomu ho videla významná skupina ľudí, ktorí o desať dní pôjdu voliť. „Pomaly sa ukazuje, čo je tá ‚nevinná‘ Čaputová zač“, „jej boj o skládku boli len kšefty pre otca“, „toto chcete voliť, preboha?“ písali v komentároch.

Nevnímali to, že išlo o príspevok známej dezinformačnej stránky „Idemvoliť.sk“. Táto anonymná stránka, ktorej názov pôsobí neutrálne, ožíva vtedy, keď sa na Slovensku niečo deje. V roku 2016 propagovala Kotlebovu ĽSNS, pred župnými voľbami 2017 šírila hanopisy na Kotlebových súperov, pred rokom sa pomocou výmyslov snažila diskreditovať protesty Za slušné Slovensko.

Jeden z najzdieľanejších hoaxov o Zuzane Čaputovej a jej reakcia, ktorú písala v komentári.

Na Zuzanu Čaputovú útočia prokremeľské weby, jej fotky sa zobrazujú v amatérskych kolážach (takzvaných memečkách), vznikajú o nej videá, ktoré majú stovky tisícov pozretí, a v neposlednom rade sa ju snažia spochybniť aj viacerí vládni politici.

Bežný užívateľ Facebooku už vďaka tomu mohol čítať, že Čaputová údajne podporuje sexuálnych deviantov, že chce na Slovensko navoziť moslimov, že ju financujú americkí židia, alebo že je len „marketingová figúrka liberálov“.

Proti príručkám

Čaputovej štáb na tieto výpady reaguje úplne inak, než odporúčajú poučky politického marketingu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie