Denník N

Česká knižná influencerka: Neznášam, keď ľudia ničia knihy

Lucie Zelinková. Foto – Zuzana Schedová
Lucie Zelinková. Foto – Zuzana Schedová

Ročne prečíta okolo 200 kníh, vo svojej knižnici ich má dvetisíc. Na Instagrame má viac ako 71-tisíc sledovateľov. Lucie Zelinková svoj účet na sociálnej sieti využíva na to, aby pomohla ľuďom orientovať sa v súčasnej literatúre. V rozhovore o knihách sa dočítate:

  • či v Česku vzniká dosť kvalitnej literatúry, 
  • čo jej chýba v kníhkupectvách, 
  • ako si vyberá knihy,
  • či potrebuje dobrá kniha reklamu,
  • aj čo funguje na milovníkov kníh na Instagrame.

Na Instagrame máte viac ako 70-tisíc sledovateľov. Nie každý, kto si vkusne fotí knihy, má toľko fanúšikov. Ako sa vám to podarilo?

Prihlásila som sa na Instagram v roku 2012, ešte dávno pred tým, ako sem táto vlna prišla. Hneď som si začala fotiť knihy, takže som bola v podstate prvá, kto s tým začal v čase, keď sa knižný marketing na sociálnych sieťach ešte len rodil.

Neuvažovali ste o tom, že by ste fotili aj niečo iné, napríklad oblečenie?

Pravidelne dostávam ponuky, ale veľmi ma to nezaujíma. Zapájam sa len do toho, čo nejakou formou súvisí s knihami, napríklad som robila projekt s ďalšími knižnými blogerkami, kde sme sa fotili s čajom a knihami. Celé to bola knižná kampaň, v ktorej sa pripravovali čajové drinky inšpirované konkrétnou knihou.

Instagram je sociálna sieť, ktorá nie veľmi odráža realitu. Vaše fotky s knihami majú často štýlové zátišia. Ako vymýšľate motívy, napríklad Murakami s machom? Chcete, aby ladili s obálkou alebo obsahom?

Veľmi nad tým nepremýšľam, nepripadá mi to dôležité. Chcem predovšetkým ukázať knihu a to, aby bola fotka nejakým spôsobom estetická. Nepremýšľam však nad spojením zátišia s obsahom. Murakamiho na machu som odfotila len preto, že som bola cez víkend v lese, tak som to využila.

Takže celý proces publikovania a vytvárania fotografie na Instagrame u vás netrvá nekonečne dlho?

Vôbec, veď na tých mojich fotkách to aj vidno, nie sú extra štylizované. Väčšinou si urobím viacero fotiek naraz, napríklad na celý týždeň, a postupne ich zverejňujem.

Sledujete aj iných knižných influencerov? Dokážu vás pri tom množstve kníh, ktoré vychádzajú, inšpirovať?

Áno, sledujem, hlavne účty vydavateľstiev a zopár priateľov. Nesledujem ich však vyslovene pre inšpiráciu, pretože sa ku knihám väčšinou dostanem ešte skôr ako ostatní. Ale baví ma sledovať, čo si o tom myslia, akým spôsobom sa o knihách vyjadrujú. Zároveň sú mnohí šikovní fotografi, takže je zaujímavé pozorovať, ako s knihami naložia.

Koľko kníh ste vlani prečítali?

Dvesto.

Presne dvesto?

Nemám to presne spočítané, ale približne to bolo dvesto.

Dá sa to vôbec? To znamená, že jednu knihu prečítate za deň a pol.

Je to moja práca.

Zarábate na svojom profile na Instagrame?

Primárne nie, obsah závisí len odo mňa. Občas sa však dohodnem s vydavateľstvami na konkrétnej knihe, ktorá ma zaujala, a urobím o nej viac obsahu, a za to mi zaplatia. Je to len občasné a spočíva to na mojom presvedčení.

Čítate, aj keď ste chorá?

Áno, aj vtedy, nakoniec, keď mi je veľmi zle, pustím si audioknihu.

Máte ich rada?

Veľmi, ohromne ma bavia, až ma mrzí, že mnoho ľudí má k nim rezervovaný vzťah a odmietajú ich. Mám veľmi rada divadlo, študovala som ho a audioknihy sú pre mňa istou formou inscenácie, akoby boli na pomedzí literatúry a divadla.

Bola kniha, ktorú ste počúvali ako audioknihu a neskôr si ju aj prečítali?

Napríklad Murakamiho Bezfarebný Tsukuru Tazaki a jeho roky putovania. Murakamiho snový magický realizmus má hutnejšiu atmosféru v audioknihe. Takisto je tam hudba, ktorá celé rozprávanie ešte umocňuje.

Boli aj také knihy, ktoré ste nedočítali?

Áno, bolo ich viacero, napríklad kniha Okamžiky štěstí od Patrika Hartla, tá bola pre mňa nestráviteľná.

Prečo? Hartl je v Česku dosť populárny.

Práve to, prečo je v Česku taký obľúbený, je pre mňa veľmi nestráviteľné. Jeho knihy sú ako telenovela, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie