Denník N

Lučanský sa hlási za policajného prezidenta, viceprezident Krčmárik za šéfa inšpekcie

Milan Lučanský a Martin Krčmárik. Foto – N a TASR
Milan Lučanský a Martin Krčmárik. Foto – N a TASR

Policajný viceprezident Krčmárik hovorí, že odňatie časti vyšetrovania prípadu Kuciak pôvodnému tímu a jeho preloženie na inšpekciu boli chybou. Uchádzači o post policajného prezidenta sa môžu hlásiť do piatka.

Do výberového konania na funkciu policajného prezidenta a šéfa inšpekcie sa prihlásia minimálne dvaja kandidáti. Za prezidenta sa hlási terajší policajný prezident Milan Lučanský a za šéfa policajnej inšpekcie viceprezident Martin Krčmárik.

Ministerstvo vnútra už nejaké prihlášky má, no tají ich. Ministerstvo Denisy Sakovej (Smer) nevysvetlilo prečo, všetky mená vraj zverejnia naraz v piatok, keď uplynie lehota na prihlásenie, alebo až v pondelok.

„Po zvážení všetkých za a proti som sa rozhodol, že zabojujem a budem kandidovať na post prezidenta Policajného zboru,“ potvrdil Lučanský.

Vyberať nového policajného prezidenta budú podľa nového zákona, ktorý stanovuje napríklad výberové komisie, verejné vypočutie na výbore pre obranu a bezpečnosť a aj schválenie kandidáta nadpolovičnou väčšinou výboru. Vo finále bude rozhodovať ministerka vnútra.

Vznikne tiež Úrad inšpekčnej služby, ktorý sa bude zodpovedať priamo vláde, nie ministerke vnútra, ako je to teraz.

Krčmárik, ktorý mal doteraz na starosti ekonomický chod policajného prezídia, Denníku N potvrdil, že prihlášku už podal. Hovorí, že kolegovia ho presviedčali, aby sa prihlásil do výberového konania na policajného prezidenta, ale o to vraj nemal záujem. Dôvodov, prečo sa rozhodol pre inšpekciu, je podľa neho viac.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Policajný prezident

Slovensko

Teraz najčítanejšie