Denník N

Ľadové obklady sú mýtus, tlmením zápalov liečbu zranení spomalíte

Cyklista Chris Froome s ľadovým obkladom na kolene počas Tour de France. Foto - TASR/AP
Cyklista Chris Froome s ľadovým obkladom na kolene počas Tour de France. Foto – TASR/AP

Lekári pomerne presne vedia, čo robia bunky v mieste, kde je zápal, ale zatiaľ nenašli žiaden dôkaz, že chlad v tomto prípade nejako pomáha.

Píše Andrew P. Han, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Ak ste sa niekedy potrebovali zotaviť zo športového zranenia, možno ste na zmiernenie bolesti a opuchu použili ľad. Aj na vytknuté členky doktori a športoví tréneri už celé desaťročia odporúčajú pokoj, ľadový obklad, stiahnutie zraneného miesta a vyvýšenú polohu. Zápal bol predsa odjakživa vnímaný ako nepriateľ liečby.

No čo ak je to naopak? Čo ak je zápal znakom, že sa telo zotavuje, a ľad spolu s inými kryoterapiami liečbu len odďaľuje?

Oficiálne dôkazy neexistujú

Zdá sa, že ľadové obklady sú niečo ako zubná niť – pevne zakorenená prax, ktorá naoko dáva zmysel, no nie je podporená žiadnymi klinickými dôkazmi.

Najstaršia štúdia, ktorá podporuje účinnosť ľadovania, pochádza ešte zo 70. rokov a vedci ju medzitým rozmetali na márne kúsky. Ďalšie výskumy o ľadových obkladoch nepriniesli žiadne presvedčivé výsledky, ktoré by ich popularitu odôvodňovali. Platí to pri ľadovaní kvôli regenerácii, ale i v prípade liečby zranení.

Napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie