Denník N

Podporili by kandidáti základňu NATO u nás? (prezidentská anketa)

Prezidentskí kandidáti vnímajú NATO rôzne, niektorí ako spojenca, iní ako provokovanie Ruska.

Takto sa ešte prezidentskí kandidáti nezhodli. Pýtali sme sa ich už mnoho vecí, no až pri otázke na základne NATO sa odpovede v základnom postoji podobajú. Nikto z najsilnejších kandidátov na slovenského prezidenta nevidí dôvod takéto základne u nás podporiť. Keď však čítate odpovede ďalej, je medzi kandidátmi zásadný rozdiel. Niektorí jasne hovoria, že v NATO sú naši spojenci, iní zasa, že Aliancia len provokuje Rusko.

Otázku sme položili v čase, keď ruská ambasáda na Slovensku ostro reagovala na štátneho tajomníka ministerstva obrany, ktorý kritizoval Moskvu.

Prezidentským kandidátom až do volieb kladieme otázky, ktoré majú odkryť ich názory a program. Pýtali sme sa ich už na sankcie proti Ruskudôchodkový strop, hrdinov a negatívne postavy našich dejín a aj na protesty Za slušné Slovensko. Kandidátov sme požiadali, aby odpovedali jasné Áno/Nie tam, kde je to možné, a dali sme im možnosť doplniť odpoveď o pár vysvetľujúcich viet. Tam, kde z odpovede nevyplýva jasná odpoveď Áno/Nie, sme doplnili otáznik.

Otázka tentokrát znela: NATO v súčasnosti nemá na Slovensku žiadnu základňu. Ak by o to prejavilo záujem, podporili by ste to?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie